Budi dio naše mreže

Povodom obilježavanja 30 godina od smrti sluge Božjega o. Ante Gabrića, isusovca, misionara u Indiji, u utorak 20. studenoga u crkvi Presvetog Srca Isusova u Rezidenciji Družbe Isusove na splitskom Manušu, svoje svjedočanstvo o suživotu s ocem Gabrićem i posljednjim danima njegova života, te o svom djelovanju svjedočila su dvojica svećenika iz biskupije u kojoj je o. Ante Gabrić djelovao.

/ lp

“Misionar ljubavi” – sluga Božji otac Ante Gabrić, suradnik Majke Tereze, veliki dio svog života proveo je upravo u Indiji, nesebično darujući svoju ljubav siromasima i dijeleći s njima svakodnevne životne tegobe. Kardinal Josip Bozanić na stotu obljetnicu rođenja oca Ante Gabrića – 28. veljače 2015. godine – pokrenuo je postupak za proglašenjem blaženim tog najvećeg hrvatskog misionara, koji je svojim životom jasno potvrđivao koliko su blaženi siromašni duhom.

O. Ante Tustonjić, vicepostulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića, predstavljajući subraću iz Indije, podsjetio je kako je proces za proglašenje o. Ante Gabrića blaženim započeo na 100. obljetnicu njegova rođenja. Mnogo toga već je odrađeno i sve je u očekivanju toga događaja, rekao je.

O misionaru Gabriću prvi je svjedočio vlč. Silvester Xavier, koji je bio njegov kapelan i kojemu je o. Ante preminuo na rukama. Svjedočio je o tom trenutku i onome što mu je prethodilo.

“O. Ante bio je nemoćan, ali se odjednom podigao, sjajeći kao svetac te kazao da mu je ići Isusu. S o. Gabrićem, na njegovu želju, pokopana je metkovska zemlja i bočica Jadranskog mora.

Vlč. Boidya Prolay kao dijete je ministrirao o. Anti i kaže kako je njegovo svećeničko zvanje plod Gabrićeva djelovanja među njima. Sretan je što je sada u župi gdje je o. Ante preminuo i što može nastaviti gdje je on stao. Naglasio je da su došli kako bi vidjeli odakle potječe o. Ante Gabrić i da zahvale hrvatskom narodu što su im dali takvog čovjeka. Bio je misionar koji je oduševljavao vjernike svojom jednostavnom i razumljivom propovijedi na bengalskom jeziku kojeg je izvrsno govorio. Bio je jedan od njih i kao takvog su ga prihvaćali. Za njih on nije umro nego nastavlja preko njih djelovati i dalje. Tako se u siječnju 2019. otvara škola u Marijapoliju za djecu, koja bi nosila ime o. Ante Gabrića. Sa zahvalnošću je istaknuo da su brojni Hrvati uvelike pomogli u realizaciji tog projekta.

“Preporučam se u vaše molitve, da ne zaboravite kraj gdje je p. Gabrić djelovao i radio, te da p. Gabrić bude ‘most’ između hrvtaskog i indijskog naroda, a njegova župa i grob ‘mala Hrvatska'”, rekao je vlč. Prolay.

Na kraju je o. Ante Tustonjić posvjedočio da vlč. Silvester Xavier i vlč. Boidya Prolay često zahvaljuju hrvatskom narodu na o. Anti Gabriću. Ističu kako je on za mnoge, ne samo kršćane nego hinduse i muslimane u Indiji, već svetac i za njega imaju veliko poštovanje.

Vlč. Silvester Xavier i vlč. Boidya Prolay u Splitu su bili od 19. do 21.studenoga, a svoj boravak u Hrvatskoj nastavljaju odlaskom u rodni grad o. Ante Gabrića Metković gdje ostaju do 26. studenoga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja