Budi dio naše mreže

Akciju je prije 70 godina u Austriji započeo jedan slovenski salezijanac predloživši djeci neka pođu u susjedstvo čestitati Božić, ali i skupljati pomoć za siromašnu djecu u misijama. U Austriji danas u skupljanju pomoći sudjeluje oko 100.000 djece, a u Njemačkoj 500.000.

/ Ante Novak

U povodu Dana Papinskog misijskog djela Svetog djetinjstva, u Europi već desetljećima živi lijep običaj “malih pjevača Betlehemske zvijezde” u kojem djeca skupljaju priloge za svoje siromašne vršnjake u misijskim zemljama.

Godine 1954. akciju je započeo slovenski salezijanac don Janez Rovan iz Klagenfurta. Predložio je djeci neka pođu u susjedstvo čestitati Božić ali i skupljati pomoć. U Austriji danas u tome sudjeluje oko 100 .000 djece – kraljevi, anđeli i pastiri.

U Njemačkoj su započeli 1959, a okupljaju sada oko 500.000 djece. Prikupe oko 35 milijuna eura za potrebe misija.

U Hrvatskoj je to sve puno skromnije, ali ipak započelo je prije 14 godina. No, sve više i više se organizira u našoj zemlji, poručuju iz Papinskih misijskih djela.

Zvjezdari su tako – kako ih još zovu – u petak, 4. siječnja, pjevali na nekim adresama na zagrebačkom Kaptolu ali i s djelatnicima Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru.

„Glumimo, idemo po kućama, skupljamo prilog za misionare da im pomognemo i djeci kojoj oni pomažu da im bude bolje”, rekao nam je jedan od pjevača – kralj Baltazar – odnosno Dominik iz župe Sv. Mihaela arkanđela u Gračanima, dok se jedna od anđela odmah pohvalila: „Skupljamo novac da djeca imaju za školovanje, vode za piti i lijekove za liječenje.”

Hvala svima koji su se uključili u tu veliku akciju ‘Pjevača Betlehemske zvijezde’ koja postoji i sve više i više se organizira u Hrvatskoj

Mali ‘Pjevači Betlehemske zvijezde’ kucaju na vrata ljudskih srdaca zajedno s Nacionalnom upravom Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj čiji ravnatelj vlč. Antun Štefan za HKM podsjeća da oni koji nama danas najviše pomažu u prepoznavanju nevinosti onog prvog događaja iz Betlehema jesu upravo djeca.

„Kad ih vidimo s koliko žara, s koliko nježnosti i radosti sudjeluju u događajima ‘Pjevača Betlehemske zvijezde’, u njihovoj radosti, u njihovoj nevinosti prepoznajemo maloga Isusa”, kaže vlč. Štefan i dodaje da nitko ne može ostati ravnodušan kad ih vidi.

„Oni nas jednostavno razoružaju svojom nevinošću i svojom dobrotom. Podsjete nas odrasle da smo i mi bili maleni. I mi smo bili djeca. Te stvari se nikada neće moći zaboraviti. Ja samo mogu reći: Hvala svima koji su se uključili u tu veliku akciju ‘Pjevača Betlehemske zvijezde’ koja postoji i sve više i više se organizira u Hrvatskoj”, pohvaljuje ravnatelj Papinskih misijskih djela i zaključuje:

„Mislim da je to jedan od velikih načina kako se približiti Isusu. Djeca su znakovi koji nas sigurno vode do Isusa. Oni prepoznaju Isusa.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja