Budi dio naše mreže

Mnoga marijanska svetišta diljem Lijepe naše, u kojima se čak i po više stoljeća štuje Majka Božja, pored hodočasnika koji ih posjećuju imaju i umjetnike koji svoja djela posvećuju upravo tim svetištima. Tu svakako prednjače pjesnici, tekstopisci i skladatelji koji, što iz zahvalnosti, što iz potrebe, svoje pjesme pišu na tu temu.

/ Slavko Nedić

Najveće nacionalno svetište, ono u Mariji Bistrici ima desetak pjesama te čak i jedan mjuzikl. Najpoznatija je svakako “Majko Božja Bistrička” koja ima dvadesetak snimljenih obrada među kojima se ističu one Elvire Voće, Vere Svobode, VIS-a Žeteoci, klape Bistrica, ŽVA Fiola te Klape sv. Juraj HRM. Klapa Bistrica snimila je album marijanskih pjesama na kojem se nalaze: “Bistrička popevka” i “Čuvaj nas mati”, posvećene upravo bistričkom svetištu, podsjeća Slavko Nedić u članku na portalu Glazba.hr.

Pjesme na tu temu snimili su i Zdenka Vučković: “Mati Bistrička kraljice mira”, Lepi cajti: “Tebi Bistrička mati” i Nikola Hižar: “Crna Djevo”. Svetištu Marija Bistrica je posvećen i mjuzikl Majka Božja Bistrička Zrinka Tutića i Željka Pavičića.

Klapa Sveti Juraj HRM i Orkestar HV-a – “Majko Božja Bistrička”

Jadranska Gospina svetišta

I Gospi Sinjskoj posvećeno je desetak pjesama, a i radnja mjuzikla Mirakul odnosi se na to svetište. Od poznatijih pjesama izdvajam: “Gospe Sinjska” koja ima više verzija, najprije su je snimili Dražen Žanko i Božena Svalina, potom Max Hozić i Lidija Horvat Dunjko, a i Gradski zbor Brodosplit. Zatim, tu je “O Gospe Sinjska” koju su snimili Elvira Voća te klape Sinj i Sveti Juraj HRM, “Himna Gospi Sinjskoj” u izvedbi Barbare Othman i Nene Kero, “Gospe Sinjska, usliši nas” Dražena Žanka i “Čudotvorna Gospe Sinjska” koju izvodi Vedran Vegar.

Klapskih pjesama posvećenih Gospi Sinjskoj ima poprilično: “Gospe Sinjska zovemo te”  klape Filip Dević-Dalmatinke, “Gospe Sinjska, Majko Rame” klape Sinj, “Sinjska milostiva Gospe” klape Munita te “Sinjskoj Majci” sastava Ujaci. I Nenad Bach je, u suradnji s klapom Sinj, snimio skladbu “Gospe Sinjska”.

Nenad Bach i klapa Sinj – “Gospe Sinjska”

Svetištu na Trsatu posvećene su pjesme: “Gospa od Trsata” u izvedbi klape Nevera, “Majko naša Gospo od Trsata” klape Kastav, “Majko naša Trsatska” Mirjane Bobuš, “Majko Božja Trsatska” koje su snimili Opatijski suveniri i Maja Blagdan, “Gospa Trsatska” u izvedbi Maje Tadić.

Opatijski suveniri – “Majko Božja Trsatska”

Gospu časte i Slavonci

Svetište u Šumanovcima, zahvaljujući Krešimiru Stipi Bogutovcu, dobilo je svoju himnu pod nazivom “Šumanovci sveto mjesto mira”, koju su u stilu Band aid-a izveli: Branko Ilakovac, Blanka Došen, Vlatka Kopić-Tena, Marta Nikolin, Igor Delač, Krešimir Lakota Laki, Kruno Golubičić, Marinko Blažinkov, Željko Lončarić-Žec, Viktorija Kulišić Đenka, Marija Pavković-Snaša, Mijo Jagrić-Miša, Stanko Šarić, Darko Ergotić, Pero Galić, Franjo Juzbašić, Stjepan Jeršek-Štef i Šima Jovanovac. A ove godine, povodom 650. obljetnice svetišta napravljena je još jedna nova skladba, “Gospi Šumanovačkoj”, koju izvode Stanko Šarić, Jacques Houdek i Pero Galić. Iste godine pjesmu posvećenu istom svetištu pod nazivom “Gospi Skrovitoj” snimila je Viktorija Kulišić Đenka.

Stanko, Jacques i Pero feat. Rockoko Orchestra – “Majka Šumanovačka”

Gospi od Kamenitih vrata također je napisano više skladbi. Jedna od najpoznatijih je “Majko naša s Kamenitih vrata”, koju su napisali Drago Britvić i Stjepan Mihaljinec i koja ima više obrada, a najpoznatija je svakako ona u izvedbi Elvire Voće. I pjesma “Majko Božja Kamenitih vrata” koju su napisali Željko Krznarić i Dragan Spajić ima više obrada, a svakako treba spomenuti onu Zrinke Glavaš, voditeljice Laudato televizije i Pere Galića i Opće opasnosti.

Ostala svetišta

Svetištu i Gospi od Zdravlja snimljene su dvije pjesme. Snimili su ih Dalibor Ivanišević (“Gospi od Zdravlja”) i klapa Basca (“Gospi o’ zdravlja”). I svetištu Gospe od Zečeva su snimljene dvije skladbe: “Mila Majko od Zečeva” klape Kalelarga te “Svjetionik ljubavi”, koju je napisao i snimio Rikard Kraguljac.

Biskup Ante Ivas napisao je tekst i glazbu za skladbu “Gospi od Vrpolja” te je i snimio u suradnji sa sastavom Laudantes iz Šibenika. Svećenik don Gašpar Dodić napisao je skladbu “Gospi od Starog Grada”, koju je snimila klapa Leggiero.

Marta Nikolin i Slavonski bećari snimili su skladbu “Gospa od Aljmaša”, a Tomislav Jakobović “Himnu Gospi od Utjehe”. Klapa Mareta snimila je skladbu “Gospo od Cavtata”.

I za kraj, spomenimo i skladbu “O Sveta Marijo” Nane Prše (negdašnjeg pjevača grupe Stakleno zvono) koja pjeva ne o jednom, nego o tri naša velika svetišta: Mariji Bistrici, Sinju i Aljmašu.

“O Sveta Marijo” – Nano Prša

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja