Budi dio naše mreže

Subotnje devetnice i hodočašća Gospi Sinjskoj uoči Velike Gospe nudili su priliku hodočasnicima za upoznavanje s novootvorenom Stazom Gospi Sinjskoj, a posljednje se hodočašće u sklopu devetnice održava 1. kolovoza.

/ Paula Stier

Povodom subotnje devetnice Velikoj Gospi, u subotu 1. kolovoza održava se posljednje, odnosno deveto hodočašće novootvorenom Stazom Gospi Sinjskoj, od Solina do Sinja.

Početkom lipnja bila je najavljena obnova staze, koja je bila revitalizirana još prije pet godina, no nakon toga ponovo devastirana. Tada je predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta za Hrvatsku katoličku mrežu najavio kako su pokrenuli subotnje devetnice i hodočašća Gospi Sinjskoj prije Velike Gospe, kako bi ljudima omogućili upoznavanje staze i priliku da hodočaste prije i u manjim skupinama budući da je bilo neizvjesno kako će se zbog pandemije moći održati veća hodočašća.

Fra Božo se ovaj put u razgovoru s Hrvatskom katoličkom mrežom osvrnuo na hodočašća za vrijeme devetnice i iskustva hodanja novootvorenom stazom, koju su htjeli i promovirati radi njene sigurnosti i pogodnosti.

To je ambijent koji omogućuje puno veću sabranost u osjećaju sigurnosti i hoda kroz prirodu daleko od prometne buke. Može se više osobno i zajednički moliti

“Nama s ovim hodočašćima nije bio prvotni cilj okupiti veliki broj ljudi, već poslati poruku da se može hodočastiti tijekom cijele godine, u manjim skupinama, danju i da to ima svoje prednosti. A kroz sve to smo upoznavali javnost s tom stazom. Skupine su bile od 20 do 100 ljudi otprilike”, rekao je, tvrdeći kako je staza, koja se nalazi izvan prometnica kojima se inače hodočastilo, puno pogodnija ne samo radi sigurnosti, već i zbog sabranosti. “To je ambijent koji omogućuje puno veću sabranost u osjećaju sigurnosti i hoda kroz prirodu daleko od prometne buke. Može se više osobno i zajednički moliti što se prakticira”, poručio je.

Foto: Facebook

Deveto hodočašće povodom devetnice, objasnio je, održat će se u dvije skupine: prva namijenjena onima koji sporije hodaju te će krenuti u ranijim jutarnjim satima iz Dicma, koji je 12-ak kilometara udaljen od Sinja, dok će druga grupa, u kojoj se nalaze članovi Torcide, kretati iz Solina i pješačiti 30-ak kilometara.

Hodajući stazom, hodočasnici priliku za odmor pronalaze na Megdanu u Klisu, gdje popiju kavu; pomole se kod kapelice Gospe u Dnu Polja na ulazu u Dugopolje; zatim u šumarku na Križicama; u Dicmu kod supermarketa; i na odmorištu Kukuzovac. Između postaja se redovito moli krunica, a staza se nalazi uzduž glavnih prometnica te je vrlo pristupačna u slučaju nezgode.

Planira se uz stazu posaditi stabla i određenu infrastrukturu kao što su odmorišta i stazu dotjerati na još nekim mjestima.

Osvrnuvši se na obnovljenu stazu, fra Božo je poručio: “Sada je toliko uređena da se njom može neometano hodati, a naravno kao i svaki objekt uvijek postoji prostor za dotjerivanje. Tako se planira uz stazu posaditi stabla i određenu infrastrukturu kao što su odmorišta i stazu dotjerati na još nekim mjestima. No već sada se tom stazom može ići, mogu i biciklisti ići, premda ovaj put još nisu išli jer nije bio dovršen dio kojim mogu oni ići, ali sada je i to moguće”.

O preglednosti staze svjedoče iskustva hodočasnika, koji sada više ne moraju hodati po asfaltu koji je vrlo nepogodan za takav dugačak put. “Primjerice, jedna žena od 41 godinu mi je rekla kako od svoje 12. godine svake godine hodočasti u Sinj te da nijedne godine nije došla u Sinj bez žuljeva na nogama, no da je hodom kroz ovu stazu, koju je prehodala s nama već 4-5 puta, joj se to nijednom nije dogodilo” rekao je fra Božo, koji je istaknuo i kako mu se posebno urezalo u pamćenje iskustvo hodočašća Županijske udruge za slijepe osobe, koji su bili tako oduševljeni da su najavili svoj dolazak i najesen.

Hodočašća su uglavnom prema svojim mogućnostima organizirali i pratili sam fra Božo i fra Domagoj Runje, koji su rekli kako bi voljeli nastaviti s mjesečnim hodočašćima i nakon Velike Gospe i to subotom koja je najbliža 15. u mjesecu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja