Budi dio naše mreže

Staza Gospi Sinjskoj, osim što hodočasnike već više od 300 godina vodi na otkrivanje tajni vlastite duše, bit će obnovljena te će nova staza biti puno sigurnija što će omogućiti češća hodočašćenja. Osim toga, pokrenuta je i subotnja devetnica Gospi Sinjskoj kako bi se moglo hodočastiti u manjim skupinama.

/ Kristina Levak/Andrea Tomurad

Hodočasnički put poznat pod nazivom Staza Gospi Sinjskoj bit će ponovno obnovljen, najavljeno je još 8. lipnja u klaustru Svetišta Gospe Sinjske. Za ovaj projekt Revitalizacije Staze Gospi Sinjskoj, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac rekla je da će obnovljena Staza u turističkoj ponudi činiti jedan važan segment jer će hrvatska kulturna baština biti dostupna ne samo tamošnjim stanovnicima već kao turistička ponuda koja će se savršeno uklopiti u cijelu infrastrukturu koju grad Sinj već godinama vrijedno stvara.

Projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj pokrenula je Splitsko-dalmatinska županija sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, HGSS-on Split, županijskom Turističkom zajednicom, gradovima Sinj, Solin, općinama Dicmo, Dugopolje i Klis, te Turističkim zajednicama gradova Sinja i Solina i općina Dugopolje i Klis.

Staza koja je duga 148 kilometara prolazi kroz Solin, Sinj, Livno, Tomislavgrad i Ramu, a ideja o posebnoj stazi rodila se još prije 2014. zbog velikog broja hodočasnika koji su pristizali u Svetište Gospe Sinjske. U razgovoru za Katoličku tiskovnu agenciju, tadašnji upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež da se dugo razmatrala izgradnja hodočasničke staze Gospi Sinjskoj koja bi bila poveznica svetišta Sinja s hrvatskim prasvetištem Solinom, Splitom, Ramom.

“Sinjski franjevci imaju trajno u vidu važnost duboko ukorijenjene tradicije i vrijednosti Gospina svetišta. Stoga neumorno i trajno skrbe za veliku potrebu hodočasnika za sakramentom svete ispovijedi stavljajući na raspolaganje što veći broj svećenika za dijeljenje sakramenta pokore, posebice kroz devetnicu, Vigiliju i sami dan Velike Gospe. Već kroz tri stoljeća franjevci svetišta Gospe Sinjske svojom zauzetošću iz godine u godinu spremni su na prihvat hodočasnika koji ih uvijek iznova vodi na hodočašće vlastitom dušom. Svako hodočašće pokreće pojedinca s ‘posjeda’ duhovnih vrjednota, tako i čitavu redovničku zajednicu s njezina ‘veleposjeda. Pokreće s ‘mjest’ trajnog boravka i uvodi u status ‘putnika i pridošlica’ na ovom svijetu. Čini nas suputnicima ‘u radosti i tjeskobi’ u ‘žalosti i nadi’ s našim suvremenicima na njihovu hodočasničkom traženju – suputnicima, supatnicima i zajedničarima nade”, naveo je tada fra Petar istaknuvši da hodočasnici Gospi Sinjskoj dolaze sa svih strana Cetinske krajine, iz cijele Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine. Projekt Revitalizacije Staze Gospi Sinjskoj odobren je još 2013. u sklopu programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina te je trajao 24 mjeseca. Prvo hodočašće održano je od 29. svibnja do 2. lipnja 2015. godine. Iako je bio završen prije pet godina, put je sada devastiran te se krenulo u ponovnu obnovu.

O novom projektu obnove i nadogradnje za Hrvatski katolički radio rekao je više predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta.

“Pokrenuli smo takozvanu subotnju devetnicu Gospi Sinjskoj devet subota prije Velike Gospe, imajući na umu da je moguće da ove godine dosadašnji oblik velikih hodočašća neće biti moguć. Stoga smo na ovaj način ljudima htjeli ponuditi mogućnost da hodočaste puno prije i u manjim skupinama”, rekao je fra Božo te istaknuo da je ova staza sigurnija od one “stare”, gdje su ljudi hodali glavnim prometnicama jer najvećim dijelom ide trasom stare željeznice od Solina do Sinja. Fra Božo je također dodao kako je namjera stvoriti naviku ljudima da koriste samo tu stazu.

Naveo je kako su prvi hodočasnici već odradili rutu 6. lipnja i to je bilo upravo medicinsko osoblje koje je hodočastilo u svrhu zahvale Gospi za ovo vrijeme krize, a u idućim tjednima očekuje se još hodočasnika. “Sljedeće subote hodočaste vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije, 20. lipnja Sinjski alkari i Kliški uskoci, zatim 27. lipnja Hrvatska gorska služba spašavanja i planinarska društva. Nakon toga slijede hodočašća za samoorganizirane skupine”, pojasnio je fra Božo.

Cilj je da staza bude aktivna cijele godine, naglašava fra Božo i da hodanje njome ne mora nužno uvijek biti religiozno motivirano. Staza je poučna i zanimljiva također za turistički obilazak. “Na tom putu se prolazi kroz Klis te je zanimljivo vidjeti klišku tvrđavu koja je, možemo reći, srce povijesti ovoga kraja. Uz to prolazi se pored sinjske tvrđave te se mogu vidjeti mnoge prirodne ljepote, a i najveći dio rimske ceste prolazi upravo uz ovu stazu”, dodao je fra Božo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja