Budi dio naše mreže

Župa Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu organizirat će od jeseni molitveno-duhovni program za osobe s teškoćama u razvoju te njihove roditelje, odgojitelje, udomitelje i prijatelje. Program je u četvrtak, 21. srpnja u HKR-ovoj emisiji Aktualno predstavio župnik na zagrebačkom Svetom Duhu fra Ivan Marija Lotar.

/ md

“Mojim imenovanjem za župnika u župi svetog Antuna Padovanskog bila mi je želja od početka staviti naglasak na rad s obiteljima budući da smo protekle četiri godine intenzivno radili s mladima što će se dalje i nastaviti u tom tempu”, kazao je fra Ivan Lotar i dodao kako im je u želja u skladu s Papinim željama izići u susret svim obiteljima u gradu Zagrebu.

Istaknuo je, kako je fokus programa na obitelji kao “glavnoj žili kucavici društva, a samim time i Crkve”. U cijeloj priči značajna je činjenica da fra Ivan Lotar i sam ima brata s teškoćama u razvoju s elementima autizma i povremenim epileptičnim napadajima. Njegova je obitelj u posljednjih dvadeset godina doživjele mnoge blagoslov, a fra Ivanov brat Kristijan povezao je obitelj i kako fra Ivan kaže “razbistrio sliku onoga što je zaista u životu bitno i bez čega se ne može”.

U susretu s mnogim obiteljima i tijekom svetih Misa došao sam do zaključka da bi bilo lijepo imati tako nešto.

Naglasio je kako se kod osoba s teškoćama najveći problem javlja u trenutku kada navrše 18 godina kada je u pitanju društvo, a tada se često postavlja pitanje gdje je Crkva u cijeloj situaciji. “U susretu s mnogim obiteljima i tijekom svetih Misa došao sam do zaključka da bi bilo lijepo imati tako nešto”, kazao je fra Ivan i poručio kako je upravo u tijeku anketa namijenjena obiteljima župe Sv. Antuna Padovanskog i Sv. Maksimilijana Kolbea i onima koji bi željeli dolaziti na te susrete. Navodi kako program nije namijenjen isključivo župljanima ovih dvaju župa, već i svim ostalim zainteresiran vjernicima. U planu je otvaranje savjetovališta gdje će svima u potrebi biti dostupni pravnik, psiholog, stručnjak za financije i ostali.

Zajednica će se zvati prema apostolskoj pobudnici pape Franje “Amoris Laetitia” – “Radost ljubavi” koja se bavi pastoralom obitelji “Neće biti psihologizacije duhovnosti jer smatram da župa jednog svetišta treba dati obitelji mjesto molitve, susreta i kvalitetne dobre kateheze. Sve drugo, vjerujem Zagreb nudi onima koji to traže”, ističe fra Ivan.

Anketa je dostupna i pustit ćemo je do 1. rujna kada ćemo planirati početak susreta.

Fra Ivan Marija Lotar navodi kako će u sklopu ovog programa u nastanku biti omogućeno čuvanje djece s čime mnogi roditelji imaju problem budući da mnoga djeca nemaju bake i djedove u blizini. Detalji o vremenu održavanja znat će se nakon završetka ankete koja je u tijeku kako bi se prikupili svi potrebni podaci. “Anketa je dostupna i pustit ćemo je do 1. rujna kada ćemo planirati početak susreta”, istaknuo je fra Ivan i dodao da će biti otvoreni promjenama nakon što o svemu porazgovara s roditeljima.

“Želja mi je da se susreti ne psihologiziraju odnosno da se ne psihologizira duhovnost kako to obično biva s takvom vrstom susreta. To je obiteljska zajednica jedne župe i kao takva treba biti duhovna podrška obitelji u njihovom molitvenom, sakramentalnom življenju braka, osnivanju potomstva, a kasnije ćemo se dotaknuti i pitanja što s rastavljenima u Crkvi te ćemo raditi sa samcima”, kazao je fra Ivan o ciljevima i smislu ovog molitveno-duhovnog programa.

Smisao molitveno-duhovnog programa sastoji se, kaže fra Ivan Marija u iskrenoj i dubokoj podršci roditeljima djece s teškoćama u razvoju i svima onima koji ne znaju kako bi pristupili i kako bi se ponašali prema osobama s teškoćama u razvoju.

Dijete s teškoćama u razvoju počinje biti bolje te napreduje tek onda kada osjeti da ga roditelji i braća prihvaćaju takvog kakav jest – to je smisao pastorala.

“Imamo nedostatak adekvatne podrške sustava i sredine jer, nažalost živimo u sredini u kojoj će ljudi gledati i promatrati djecu s teškoćama u razvoju nad kojima će se sablažnjavati”, poručio je i dodao kako s druge strane, postoje roditelji koji nikako ne prihvaćaju stanje svoje djece koji smatraju da će ignorirajući situaciju nešto bitno promijeniti. “Dijete s teškoćama u razvoju počinje biti bolje te napreduje tek onda kada osjeti da ga roditelji i braća prihvaćaju takvog kakav jest – to je smisao pastorala”, naglasio je fra Ivan.

Poručio je kako bi ovakav vid pastorala trebao postojati i u drugim hrvatskim župama. “Svećenik i župnik na terenu je taj koji ovakav program provodi u djelo, i ako to župnik ne uzme u svoje ruke od toga najčešće u praksi ne bude ništa”, kazao je fra Ivan Marija Lotar o odgovornosti svećenika o angažmanu kada su u pitanju potrebe župljana.

Siromasi nisu samo oni koji su gladni kruha, takvih je možda najmanje. Imamo siromahe koji su gladni ljubavi, pažnje i pozornosti.

Molitveno-duhovni program uz redovitu sakramentalizaciju može pomoći roditeljima osoba s teškoćama u razvoju da se povežu, a osobe s teškoćama međusobno će se upoznati, družiti i ugodnije će se osjećati u okruženju onih koji ih bolje mogu razumjeti. “Siromasi nisu samo oni koji su gladni kruha, takvih je možda najmanje. Imamo siromahe koji su gladni ljubavi, pažnje i pozornosti”, zaključio je župnik župe Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu fra Ivan Marija Lotar.

Fra Ivan Marija Lotar pozvao je da sve prijedloge, ideje, iskustva, svjedočanstva i želje vezane uz molitveno-duhovni program namijenjen osobama s teškoćama u razvoju pošaljete na e-mail adresu: askfrapriest@gmail.com.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja