Budi dio naše mreže

Ovogodišnje redovito đakonsko ređenje u Zagrebačkoj nadbiskupiji održano je 3. listopada u Mariji Bistrici, a slavlje ređenja predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić zaredivši devetoricu đakona. Ovogodišnji ređenici zaređeni su o 22. obljetnici pohoda sv. pape Ivana Pavla II. našoj domovini, kada je u Mariji Bistrici, u Crkvi na otvorenom 3. listopada 1998. godine, proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca, a u koncelebraciji su bili pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, župnici župa ređenika, redovnički poglavari te svećenici hodočasnici.

/ HKM

Kardinal Bozanić je, pozdravljajući okupljene, rekao da u ovom slavlju slavimo poseban obred podsjetivši na to da je prije dvadeset i dvije godine na istom mjestu također održano posebno slavlje koje nas povezuje s Presvetom Bogorodicom Marijom, svetim papom Ivanom Pavlom II. i blaženim Alojzijem Stepincem.

Foto: Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

Početak svoje homilije kardinal Bozanić započeo je spomenom da je današnji dan – 3. listopada, duboko upisan u memoriju hrvatskoga naroda, jer je Hrvatsku na taj dan prije više od dvadeset i dvije godine posjetio i okupio na slavlje beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa karadinala Alojzija Stepinca sv. papa Ivan Pavao II.

Proglas Alojzija Stepinca blaženim povijesni je međaš ne samo u odnosu na svetost osobe zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, nego je, kako reče sam sv. Ivan Pavao II. “poseban razlog utjehe za sve nas”.

Sveti Papa naglasio je tada da je to povijesni događaj ne samo u životu Crkve već i hrvatske nacije jer se, podnijevši u svojem tijelu i duhu okrutnosti komunističkoga sustava ‘jedan od istaknutih likova Katoličke Crkve tim činom povjerava sjećanju svojih sunarodnjaka s blistavim znamenjem mučeništva’“.

Današnji odlomak Radosne vijesti donio je pred vjernike početak Isusove Velikosvećeničke molitve. Kardinal je, pročitavši odlomak naviještene Radosne vijesti upitao ređenike što im Isus evanđeljem poručuje na dan njihova ređenja. Ključ evanđeoskog razumijevanja je u tome da je slava u Božjim očima sinonim za služenje, za jednostavne znakove ljubavi, davanja, besplatnosti, istaknuo je kardinal. Đakonat nije za vas samo jedna etapa, stepenica do prezbiterata. Da bi netko istinski bio prezbiter, nužno je da bude istinski đakon, to jest služitelj, osoba koja daje samu sebe besplatno, bez da išta traži zauzvrat. Biti đakon ne znači služenje podređeno svećeništvu, nego jest i ostaje sastavni dio svećeništva.

Prostracija zaređenih đakona / Foto: Dario Zürchauer

Ovo što danas postajete treba obilježiti sav vaš život. Đakonija je besplatno služenje i trajno ostaje sastavni dio svećeničkog identiteta. Đakonsko ređenje vas sakramentalno povezuje s Kristom koji daruje svoj život sve do smrti na križu.

Naime, samo u ljubavi koja crpi svoju milosnu snagu u Isusu i Isusovom križu, istinska je kršćanska slava. U tu ste ljubav pozvani uranjati, usvajati je čitavoga života da bi Vas oblikovala. Neka u Vama bude ‘isto mišljenje kao u Kristu Isusu’ – poručuje Vam sv. Pavao. Dragi ređenici, ukorijenjeni u Kristu moći ćete živjeti ono što danas postajete, stoga rastite u prijateljstvu s Gospodinom po njegovoj riječi, euharistiji, redovitoj ispovijedi čuvajući i razvijajući duh molitve, moleći časoslov osobno za Božji narod i kad je god moguće zajedno s Božjim narodom, dapače, za čitav svijet. Neka se vaš život koji ćete živjeti u celibatu sve više ukorjenjuje u Kristu i jača dnevnom molitvom koja će biti snaga vaše pastoralne ljubavi.“

Đakonsko ređenje, prostracija / Foto: Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

Završnim blagoslovom kardinal se još jednom obratio okupljenima i đakonima spomenuvši da su današnja devetorica đakona crkvena sadašnjost i otvaraju put budućnosti. Svako zvanje, osobito zvanje u sveti red je u početku, a tako je i tijekom života, jedan stalni odnos, dijalog, razgovor s Bogom, Božji zahvat u život konkretne osobe.

Često puta i onaj koji je pozvan nije svjestan svega što Bog od njega čini, a moguće je da i njegovi, možda najbliži, ne razumiju.  I imaju pravo ne razumjeti, jer i u Svetom pismu nalazimo mnoge razgovore svetih muževa s Bogom i pitanja – zašto Bože tako?

No, na kraju, u dubini srca osjećamo da čovjek nije apsolutni gospodar ni sebe, nego da je od Boga obdaren te da je ono zadnje na životnom putu svakog čovjeka  – biti otvoren u svom svakidašnjem životu Božjim poticajima. I vi dragi đakoni budite otvoreni Božjim poticajima, ostanite uvijek otvoreni Bogu. Ovu milost koju ste danas primili čuvajte i razvijajte da budete pravi Kristovi službenici.  Mi se radujemo vama i s vama. Zahvaljujemo Bogu za vas“.

Foto: Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

Kardinal je posebno spomenuo preminulog bogoslova Josipa Fruka koji je pripadao generaciji današnjih ređenika, a kojega je Gospodin pozvao k sebi. Sveti red đakonata za Zagrebačku nadbiskupiju su primili Višeslav Foretić, Hrvoje Maltarić, Patrik Paulić, Vatroslav Siketić, Matija Slišković i Luka Tufeković.

Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sveti red đakonata su primili fra Darko Grmača, fra Vjeran Lazić i fra Mislav Lukačević.

Cjelov mira sa zaređenim đakonom / Foto: Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja