Budi dio naše mreže

FOTO Posljednji ispraćaj "apostola praktične ljubavi"

Pater Antun Cvek pokopan je u četvrtak u isusovačku grobnicu na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ispratila su ga brojna subraća isusovci, pedesetak svećenika te više stotina poštovatelja, podupiratelja i korisnika svih njegovih karitativnih inicijativa.

/ Hrvoje Josip Bišćan
Sprovodne obrede predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u nazočnosti isusovačkog provincijala p. Dalibora Renića. U svom je obraćanju provincijal Renić p. Cveka nazvao “apostolom praktične ljubavi”. Podsjetivši da je osnivao različite karitativne inicijative, provincijal je naglasio da je p. Cvek brižno pazio da se ne pretvore u institucije koje će samo proslijeđivati pomoć.
“Osobno je, jer je znao da je čovjeku potrebna blizina drugoga čovjeka, pohodio stare i nemoćne, često na biciklu po kojemu je postao prepoznatljiv. Pri tome je znao izvrsno povezati praktičnu pomoć ljudima i duhovno svećeničko služenje. S obzirom da je i sam bio radnik, znao je što ljudima treba. Nosio im je ogrjev, hranu, toplu riječ, a usput je obavljao i sitne popravke. Jer, kako je često govorio, vjera bez djela je kao zdjela bez jela”, naglasio je p. Renić. Na ispraćaju su pročitani i brzojavi sućuti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a od p. Cveka oprostila se i predsjednica Kapi dobrote Ana Kekez.

Foto: Zlatko Bukal / Kap dobrote

Misu zadušnicu u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici predvodio je umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, u zajedništvu s tridesetak isusovaca iz cijele Hrvatske. U homiliji je p. Zdravko Jelušić, koji je posljednje tri godine duhovnik u udruzi Kap dobrote i po tome bliski suradnik p. Cveka, naglasio da je p. Cvek iznad svega ljubio Krista, Crkvu, našu domovinu Hrvatsku i svakog čovjeka koji je bio u potrebi. “Kad bi netko tražio sakramente, ostavljao bi sve, posao, ručak i jurio onima koji su ga zvali.”

Podsjetimo, p. Antun Cvek, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i nemoćnih preminuo je u utorak, 28. svibnja u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu, okrijepljen svetim sakramentima, u 86. godini života, 52. redovništva i 45. godini svećeništva.

Ključne riječi:
pater Antun Cvek

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja