Budi dio naše mreže

Predsjednik vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj i obrazovanje požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u subotu svečanost otvorenja i blagoslova nove zgrade Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Virovitici.

/ mp/IKA

Biskup Škvorčević je prilikom otvorenja poručio kako je ovaj projekt pokušaj ostvarenja vrhovnog Božjeg projekta, odnosno služiti čovjeku i na prostorima Požeške biskupije te napomenuo kako na području Slavonije općenito nije bilo klasičnih gimnazija. Rekao je kako je uvijek smatrao da bi mladi trebali imati iste šanse na svim prostorima.

Biskup Škvorčević na otvorenju nove zgrade katoličkih škola

Postoji Božji projekt kojemu je ime čovjek i taj Božji projekt je njegovo središte pozornosti.

“Bog kako nam se objavio i kako ga znamo u Isusu Kristu, on nema drugoga, boljega ni važnijeg partnera od čovjeka. Mi koji smo Crkva ne smijemo ići nekim drugim putem, već staviti čovjeka u središte naše pozornosti i to od najmanjih nogu do onoga najstarijega čovjeka. Naravno, mi smo svjesni da su roditelji po naravnom, Božjem zakonu prvi odgojitelji svoje djece, ali mi smo im željeli pružiti ruku kroz naše katoličke škole, pa da zajednički nastojimo ugraditi u ta mlada bića ono što najbolje znamo i imamo te sve učiniti da ta djeca mogu zaista rasti”, naglasio je biskup.

Biskup Škvorčević na otvorenju nove zgrade katoličkih škola

Napomenuo je da svakako ne bi htio da škole budu mjesta ideologije.

Katoličko kao predznak naših škola nije ideološki, već vrijednosni predznak.

Rekao je da, osim otvaranja same zgrade škole, Crkva zapravo želi otvoriti i živi organizam škola i zdravu komunikaciju između svih drugih odgojno-obrazovnih ustanova, pa tako i različitih svjetonazora.

“Mi jedni druge trebamo u različitosti, jedni druge obogaćujemo, jedni drugima smo izazov. U tom raspoloženju nastojimo poticati i promicati katoličke škole.”

Biskup Škvorčević blagoslovio je prostore nove zgrade katoličkih škola

Na pitanje je li u vidu izgradnja katoličkog vrtića objasnio je da bi takav projekt zahtijevao još osjetljiviju i bolju organizaciju zbog malene djece, međutim naznačio je: “Ako bude mogućnosti mi ćemo se rado uključiti i ovdje u Virovitici kao što to činimo i u Požegi.”

Prečasni Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole

Ravnatelj HKM-a mons. Fabijan Svalina i glavni urednik Siniša Kovačić na blagoslovu nove zgrade katoličkih škola

Otvorenje nove zgrade katoličkih škola u Virovitici

Otvorenje nove zgrade katoličkih škola u Virovitici

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja