Budi dio naše mreže

Ključna riječ: katolicke-skole

Povjerenje i naklonost roditelja katoličkim školama poticaj otvorenju još većeg broja škola

Gotovo da se iz godine u godinu brojka katoličkih škola povećava. Tomu svjedoče i dvije katoličke škole koje je u kolovozu ove godine osnovao sisački biskup Vlado Košić, a i neke druge biskupije se pripremaju ići istim putem. Zašto je toliki interes roditelja i učenika za upis u katoličke škole? Djelomice smo na to pitanje odgovorili u prethodnim člancima, a u ovom donosimo razmišljanja pa i svjedočanstva roditelja učenika koji polaze katoličku školu u Varaždinu i  Zagrebu.

Ateisti (ne-katolici) u katoličkim školama – što ih je privuklo za upis?

Katoličke škole u Hrvatskoj najviše upisuju katolici. No, svake se godine u tim školama nađe i pokoji učenik ne-katolik. U sklopu novinarskog projekta „Katoličke škole – mjesta izgradnje dijaloga i širenja ekumenizma u hrvatskom društvu“ doznajemo zašto su upravo učenicima ne-katolicima i njihovim roditeljima katoličke škole toliko privlačne.

Intervju s biskupom Škvorčevićem o viziji katoličkih škola u budućnosti

Katoličke škole, kako u Europi tako i u Hrvatskoj, mjesta su ekumenske i međureligijske suradnje i dijaloga. Neke katoličke škole pohađaju i ateisti, a neke imaju izvrsnu suradnju s drugim vjerskim školama. Donosimo intervju s mons. Antunom Škvorčevićem, požeškim biskupom i predsjednikom vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj i obrazovanje koji govori o ciljevima katoličke škole, njezinim vrednotama kojima se vodi pri odgoju i obrazovanju, o viziji za budućnost, kao i o samoj ulozi, odnosnu doprinosu katoličkih škola društvu i državi.

Katoličke škole u Europi – mjesta susreta u dijalogu s drugim religijama

Katoličke škole, kako u Europi tako i u Hrvatskoj, mjesta su ekumenske i međureligijske suradnje i dijaloga. Neke katoličke škole pohađaju i ateisti, a neke imaju izvrsnu suradnju s drugim vjerskim školama. U Europi, naime, postoje slučajevi gdje pripadnici drugih religija upisuju katoličke škole pa i pohađaju katolički vjeronauk. Postavlja se pitanje: zašto?

Vlasti na Guernseyju odbili prijedlog zakona koji je mogao dovesti do zatvaranja katoličkih škola

Katoličkim školama na britanskom otoku Guernsey bit će dopušteno imenovati samo katolike za ravnatelje. Odlučeno je tako 3. studenoga nakon glasanja kojim je odbijen predloženi antidiskriminacijski pravilnik. Umjesto toga, čelnici na Guernseyju glasali su za amandman koji na otoku zadržava status quo, što znači da katolička škola može zahtijevati da ravnatelj bude katolik.

Biskup Škvorčević na HKR-u: Katoličke škole polaze od toga da je čovjek Božji projekt te djecu i mlade uvode u život po vjeri

Prigodom stote obljetnice Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, predsjednikom Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje razgovarala je urednica redakcije Dječjeg programa Hrvatskog katoličkog radija Snježana Kirinić Grubić. Dio razgovora koji se odnosi na ulogu i posebnost katoličkih škola emitiran je u posljednjoj emisiji Pametna pitanja za pametne glave ove školske godine te ga možete pročitati i ovdje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja