Budi dio naše mreže

Prošle su točno četiri godine od zagrebačkog potresa. Uz mnoge objekte, stradala je i zgrada Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. Ipak, zbog jednog detalja zgrada je uz velika oštećenja ostala sačuvana.

/ Matija Đudarić

Povodom četvrte obljetnice zagrebačkog potresa, razgovarali smo s vlč. Ivicom Cujzekom, tadašnjim odgojiteljem u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. Objašnjavajući što se dogodilo tog jutra, istaknuo je: “To jutro izgledalo je kao i svako drugo, obilježeno pritiskom COVIDA -19 i prilično hladno.”

Foto: Matija Đudarić/ Privatni album

U nastavku razgovora rekao je kako se prije samog potresa pripremao za euharistijsko slavlje u kapeli časnih sestara koje žive i djeluju u Bogosloviji. “Najednom je nastupio udar, trešnja i sve je počelo padati. Prvo što sam pomislio bilo je to jesu li svi dobro – bogoslovi, časne, odgojitelji. Nisam bio svjestan što se dogodilo i koliko je to ozbiljno dok nisam ugledao da je toranj katedrale pao.”

To jutro izgledalo je kao i svako drugo, obilježeno pritiskom COVIDA -19 i prilično hladno.

Foto: Matija Đudarić/ Privatni album

Istrčao sam iz sobe i zajedno s ostalim odgojiteljima počeo skupljati bogoslove na centralnom dvorištu Bogoslovije i na sigurno smjestiti časne. Zatim sam odjurio u kotlovnicu i pozatvarao sve ventile kako šteta nebi bila još veća. Bogoslovi, iako prestrašeni reagirali su perfektno, puni brige i iskrenog zajedništva – u tom trenutku napose poslušni i disciplinirani. Molitva svih nas u dvorištu Bogoslovije bila je nešto posebno.

Sačuvanost zgrade

Zgrada Bogoslovije ostala je više manje sačuvana. Zasluga za to je Zagrebačke nadbiskupije, koja je prije nešto više od 10 godina prionula cjelovitoj obnovi Bogoslovije. Upravo ta, cjelovita obnova zgrade pokazala se presudnom za ono što je tek slijedilo.

Molitva svih nas u dvorištu Bogoslovije bila je nešto posebno.

Foto: Matija Đudarić/ Privatni album

Osim toga, nakon potresa, zgrada Bogoslovije dobila je i novog stanara u osobi kardinala Josipa Bozanića. “Nikada neću zaboraviti njega u odjelu, punog prašine kada je došao na vrata Bogoslovije i pitao: “Primate li novog stanara?” Nakon što smo iz Bogoslovije bogoslove otpratili kućama isti dan počeli smo pomalo vraćati u funkciju zgradu Bogoslovije i čistiti srušeno. Takvo zajedništvo, do tog trenutka nikada nisam osjetio.

Sanacija štete trajala je par mjeseci sa željom da se bogoslovi vrate što prije.

Foto: Matija Đudarić/ Privatni album

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja