Budi dio naše mreže

"Sjećamo se svih žrtava, hrabrosti naših ljudi u progonstvu i naše vjere. Molili smo se, imali smo vjeru i nadu te se na koncu pokazalo da smo ipak bili u pravu: Zlo ne može pobijediti", rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu mons. Mile Pecić u povodu Dana sjećanja na progonstvo i okupaciju Slunja koji se obilježava 16. studenoga.

/ Andrea Tomurad

Dan sjećanja na progonstvo i okupaciju Slunja obilježit će se 16. studenog u Slunju oglašavanjem crkvenih zvona i sirene, polaganjem vijenaca te misom koju će predvoditi umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji slunjskog dekana i svećenika Slunjskog dekanata mons. Mile Pecića.

Obilježavanje će započeti u 9 i 30 kada će učenici srednje škole paliti svijeće. Oglašavanje crkvenih zvona i vatrogasnih sirena planirano je u 10 i 30, misa u 11 sati, a nakon mise u 12 i 3o slunjski branitelji održat će tribinu u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta pod nazivom “Da se ne zaboravi”. Nakon tribine planirana je izložba fotografija.

Već dan prije, 15. listopada organizirana je prezentacija, odnosno sat povijesti o Domovinskom ratu za mlade u Cetingradu.

Najmlađa žrtva progonstva i okupacije Slunja bio je mali Ivan star tek 3 mjeseca.

Mons. Pecić nam je, u povodu obilježavanja Dana sjećanja, rekao više o tim teškim trenucima u povijesti Slunja i Hrvatske.

“Dan sjećanja obilježava se 16. studenoga upravo zato što su 16. studenoga 1991. godine ušli tenkovi JNA u Slunj. Mi smo cijelo ljeto bili okruženi i do 16. studenoga smo se odupirali, nakon čega je počeo egzodus naroda preko BiH,” rekao je mons. Pecić te dodao: “Tako taj dan postaje naš Križni put.”

Slunjani su nakon toga dana bili u progonstvu, ali mons. Pecić ističe kako su duboko vjerovali u povratak. Tijekom okupacije poginulo je 350 ljudi. Najmlađa žrtva, poginula 27. rujna u Grabovcu, bio je Ivan koji je tek navršio 3 mjeseca.

Zlo ne može pobijediti.”

Slunjanima su sve žrtve uvijek u sjećanju, a posebno na ovaj Dan kada se podsjećaju na ona vremena u kojima su bez obzira na sve teškoće, kako ističe mons. Pecić, kroz molitvu, vjeru i nadu na koncu pokazali da su bili u pravu kada su vjerovali da Zlo ne može pobijediti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja