Budi dio naše mreže

Stari grad Raba srednjovjekovni je grad s dobro očuvanim gradskim zidinama, a glavna obilježja četiri su zvonika zbog kojih nalikuje na jedrenjak s četiri jarbola. To prepoznatljivo obilježje su zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve sv. Ivana Evanđelista, crkve sv. Andrije Apostola i crkve sv. Justine.

/ Andrea Tomurad

Jedno od omiljenih destinacija domaćih i stranih turista kvarnerski je otok Rab poznat po predivnom krajoliku i bogatoj povijesti. Prvi put se spominje već u ranokršćanskim spisima Klaudija Ptolomeja pod imenom Arba.

Osim ostalih prirodnih i kulturnih znamenitosti koje ukrašavaju Rab, najprepoznatljivije obilježje su četiri zvonika koja se nalaze u starogradskoj jezgri Raba.

Foto: Facebook RAB from above

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije sagrađena je oko 4. stoljeća te je kasnije preuređena u romaničkom stilu. Na molbu tadašnjeg biskupa papa Aleksandar III. posvetio je crkvu, biskupijsko sjedište tog vremena, 1177. godine. Osim što se u njoj čuvaju mnoge slike i relikvije, posebno je značajna lubanja sv. Kristofora. Mučenik i svetac Kristofor zaštitnik je otoka Raba, putnika, vozača i pomoraca. Rapska fjera, najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, posvećen je sv. Kristoforu i kralju Ljudevitu Velikom.

Zvonik katedrale / Foto: Turistička zajednica grada Raba

Crkva sv. Ivana Evanđelista

Ruševine samostana i crkve sv. Ivana Evanđelista zapravo su ostaci kompleksa građevine za koju se smatra da je nastala u ranom srednjem vijeku. Jedina je srednjovjekovna sakralna građevina s ophodom oko oltara na Rabu. Obnovljena je tijekom romaničkog razdoblja, a tada je dobila i zvonik visok 20 metara. Danas je, od nekadašnje bazilike, ostao romanički zvonik, temelji i dijelovi stupovlja te restaurirani romanički deambulatorij.

Ostaci samostana i crkve sv. Ivana Evanđelista / Foto: Turistička zajednica grada Raba

Crkva sv. Andrije

Trobrodna crkva dio je benediktinskog samostana sv. Andrije koji postoji od 11. stoljeća, a osnovao ga je za djevojke iz plemićkih rapskih obitelji biskup Madius. Zvonik sv. Andrije podignut je 1181. godine i najstariji je na otoku. Čuvarice bedema grada, benediktinke sv. Andrije u samostanu njeguju monaško gostoprimstvo. Izrađuju umjetnine, razne ručne radove, suvenire od suhog cvijeća, peku hostije, a poznata slastica Rapska torta potječe upravo iz samostana koludrica benediktinki. Benediktinke se također bave trgovinom ljekovitih pripravaka i tinkture.

Benediktinke sv. Andrije apostola – Rab / Foto: Mrežna stranica Benediktinke svete Marije – Zadar

Crkva sv. Justine

Benediktinski samostan i crkva sv. Justine izgrađena je 1574. godine. Samostan danas služi kao muzej u kojem se nalazi zbirka sakralnih predmeta i umjetnina. Rab je prepun dokaza ranoga kršćanstva na otoku, a crkva sv. Justine jedan je od njih. Na mjestu današnje crkve nekoć je bila crkva sv. Tome te su restauratori tijekom obnove ostavili vidljive prozore iz 5. stoljeća. Osim toga, današnji Trg slobode ili Pjaceta, u to vrijeme je nosio naziv Plate sanchti Tome (Trg svetog Tome) upravo po toj crkvi.

Trg slobode / Foto: Turistička zajednica grada Raba

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja