Budi dio naše mreže

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Trojstva, 12. lipnja, u Župi Blažene Djevice Marije Pomoćnice u Ivancu Bistranskom, prilikom kojega je krstio Emanuela, peto dijete Ivane i Ivana Lacković.

/ md/IKA

Na misnom slavlju koncelebrirali su privremeni upravitelj Župe preč. Konrad Žižek i fra Ante Crnčević, izvijestila je IKA. Na početku je biskupa, roditelje, kumove i sve okupljene vjernike pozdravio je preč. Žižek.

Biskup Šaško u uvodu je prenio čestitke uime nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i cijele nadbiskupije majci Ivani i ocu Ivanu te njihovoj djeci: Davidu, Josipu, Mariji i Marti te petom djetetu sinu Emanuelu. Biskup je naglasio kako je krštenje na posebno lijep dan: na nedjelju Presvetog Trojstva. Istaknuo je da je „Crkva ovu nedjelju Trojstva stavila u svoj kalendar i naše vjerničke živote da bi smo obnovili istinu da dolazimo od Boga i da smo pozvani i stvoreni za vječni život.“ Samim time, kako biskup ističe, posebnu važnost danas imaju kumovi, djedovi i bake, rodbina i prijatelji obitelji, koji svjedoče povezanost vjere i života.

Kromosomi koji su vidljivi samo kada se dijele, a isto tako ljubav je vidljiva samo kada se dijeli! Samim time tko odbija ući u ljepotu odnosa s drugim, odbija ući u ljepotu Presvetog Trojstva.

Oslanjajući se na riječi Evanđelja mons. Šaško ističe kako nam „Duh Sveti dopušta da – gledajući sadašnjost – vidimo dalje.“ Biskup je u homiliji posvijestio kako se „u tolikim životnim okolnostima oslanjamo na ono što ne vidimo izravno svojim očima i bez obzira na razna pomagala koja nas povezuju s nepoznatim prostorom, ne mogu nas uvesti „u svu istinu“ o kojoj govori Isusu – nju nam jedino može darovati Bog. Iako se kaže, i to je istina, da Boga ne možemo spoznati svojim snagama, Bog je poslao Isusa Krista, svoju Riječ, da bismo ga bolje upoznali i ušli u taj život. Bog se očitovao po nečemu što nam je blisko – a to je ljubav.“

Biskup Šaško krstio Emanuela, peto dijete u obitelji Lacković / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

U središnjem dijelu homilije naglasio je kako „danas ne slavimo neku tužnu istinu, da nam je nešto nedostižno, nego slavimo Radosnu vijest da nam Bog daje sebe.“ Kao primjer biskup koristi sliku kromosoma. „Kromosomi koji su vidljivi samo kada se dijele, a isto tako ljubav je vidljiva samo kada se dijeli! Samim time tko odbija ući u ljepotu odnosa s drugim, odbija ući u ljepotu Presvetog Trojstva.“

Na kraju homilije biskup Šaško ističe kako nam „obitelj Lacković pomaže danas da se vratimo na istinu koja nam je tako blizu, a ta je da je svaki dan ljudskog života neizrecivo čudo. To čudo osobito se vidi kada promatramo malu djecu – svaki mali pomak u njihovom razvoju rađa divljenje. Obitelj Lacković od Boga je primila dijete kojemu je dala ime – Emanuel. To je ime“, kako ističe biskup, „mogli bismo reći drugo Isusovo ime. „Isus“ znači – Bog spasava, a „Emanuel“: S nama Bog.“. Ime je to Božje blizine, ime Presvetog Trojstva.“

Biskup je zahvalio obitelji Lacković na njihovu svjedočanstvu, a po njima i svim roditeljima u Župi i djeci koji vide i žive dar Božje blizine. Po završetku misnog slavlja obitelj Lacković napravila je nekoliko zajedničkih fotografija s biskupom, koji im je potom uručio prigodan dar.

Biskup Šaško krstio Emanuela, peto dijete u obitelji Lacković / Foto: TU Zagrebačke nadbiskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja