Budi dio naše mreže

"Pred ranama zastajemo, ali u njima ne ostajemo", istaknuo je mons. Ivan Šaško prigodom korizmenog susreta hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

/ mk

Zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio je u petak 15. ožujka u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca pobožnost križnoga puta, a potom i euharistijsko slavlje prigodom korizmenog susreta hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Na početku križnoga puta biskup Šaško istaknuo je kako je „posebno želio da ove godine stanemo pred rane i ranjenosti svoje domovine. Osjećamo koliko je ranjena u prošlosti, ali i koliko se danas ranjava. Pred ranama zastajemo, ali u njima ne ostajemo. Želimo ih liječiti nadom i prolazeći 14 postaja susrećemo 14 ranjenosti našega Spasitelja, 14 ranjenosti naših života, 14 ranjenosti domovine. Sigurno ćete i vi, braćo i sestre, dodati neku svoju ili neku zajedničku. I ne zaboravimo, upravo su hrvatski branitelji stanoviti model jer su povezali ranjenosti i nade. Zato večeras molimo s njima zahvalni Gospodinu za svaki njegov dar.“

Pred ranama zastajemo, ali u njima ne ostajemo.

Nakon križnoga puta uslijedilo je misno slavlje koje je biskup Šaško predvodio u koncelebraciji s rektorom zagrebačke katedrale i kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatkom Korenom.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Na početku misnog slavlja, biskup Šaško pozdravio je “sve koji su se priključili našem zajedništvu koje razmatra ljepotu i dar hrvatskih branitelja.”

“I gledajući nas iz godine u godinu, sjetio sam se ostatka izabranoga naroda. Nikada nas nije bilo puno, puno u odnosu na cjelokupni broj hrvatskih branitelja u gradu Zagrebu, koji broji na desetke tisuća, ali mi smo uvijek tu. Tako je s molitvom, tako je s kršćanstvom, tako je bilo na početku Crkve, tako je bilo na početku obrane Hrvatske”, istaknuo je mons. Šaško, dodavši da “osobito molimo za mir u Ukrajini, za obranu Ukrajine”, dijeleći zajedništvo s ukrajinskim veleposlanikom u RH Vasiljem Kiriličem.

Tako je s molitvom, tako je s kršćanstvom, tako je bilo na početku Crkve, tako je bilo na početku obrane Hrvatske.

Tumačeći Božju riječ biskup Šaško istaknuo je kako je rečenica Tražili su da ga ubiju poveznica “između onih koji nekome smetaju i onih kojima smetaju. Razlozi smetnje su različiti: moć, novac, utjecaj, ili pak pravednost, istina, ljubav, kao što smo čuli u prvome čitanju, a osobito u Evanđelju. Isus je javno prokazivao neistinu, navjieštao nebesko kraljevstvo objavljujući sebe kao Božjega sina, spasitelja. Još nije došao njegov čas.”

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Govoreći o tome kako je u križu već prisutna proslava, biskup Šaško je rekao: “I ova naša večer, naše zajedništvo, nije zastalo na križnome putu, nego je tu u zajedništvu s Gospodinom, za njegovim stolom koji upućuje na vječnost, koji daruje vječnost, koji nas hrani vječnošću. Baš kao što je to i život s Kristom u svakome našem danu, život kao dioništvo u muci i u ukrsnuću.”

I ova naša večer, naše zajedništvo, nije zastalo na križnome putu, nego je tu u zajedništvu s Gospodinom, za njegovim stolom koji upućuje na vječnost, koji daruje vječnost, koji nas hrani vječnošću.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Obraćajući se braniteljima biskup je kazao: “Dragi vjernici, obranu domovine u ratu koji je pokrenut protiv svega hrvatskoga možemo gledati kao dio događaja u nizu povijesnih događaja. I ljude u njima možemo gledati kao dio okolnosti, ali kao vjernici, mi gledamo sve – kao dio otajstva Kristove muke i uskrsnuća. I ljude koji su sebe stavili u službu dobra, istine i ljubavi kao dar toga otajstva. Takvi ljudi nalaze se u imenu hrvatskih branitelja.”

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Govoreći mladima, mons. Šaško rekao je kako mu je drago vidjeti da su “ovdje s nama oni koji znaju što znači hrvatska odora, ali moraju ispod te odore vidjeti i svoje starije kolege i kolegice, one koji su nosili takve odore koje su bile prašnjave, krvave, različite, ali su uvijek čuvale ljepotu svoje Domovine.”

Gospodin vidi čista srca i ta čista srca jedino mogu nositi našu Domovinu.

Po završetku misnog slavlja, biskup Šaško podsjetio je prisutne da ne zaborave “da su nas Kristove rane izliječile i da nema niti jedne na ovome svijetu koju ne bi mogla zacijeliti njegova ljubav”, pritom dodavši da “Gospodin vidi čista srca i ta čista srca jedino mogu nositi našu Domovinu”, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja