Budi dio naše mreže

"Križ je znak Božje ljubavi. Odatle dolazi njegova spasenjska snaga. Savršena Kristova ljubav jača je od svih grijeha svih ljudi svih vremena. U tome se sastoji naše spasenje", rekao je biskup Petar Palić na bdijenju uoči 5. Planinarskog križnog puta Hvarske biskupije.

/ fe

Hvarska katedrala sv. Stjepana I., pape i mučenika, u petak navečer je bila mjesto  molitvenog bdjenja i okupljanja hodočasnika uoči 5. Planinarskog križnog puta Hvarske biskupije.

Pobožnost planinarskog križnog puta koju posljednjih 5 godina njeguje ova biskupija, pozdravio je biskupski Petar Palić naglasivši važnost molitve i hoda za obitelji, stare, djecu i mlade.

“Nosit ćemo križ. U tom križu ujedinimo i naše vlastite križeve. I molimo da po istom križu i mi postanemo dionici otkupljenja“, poručio je biskup Palić.

Molitveno bdjenje u Hvaru/Foto: Stipo Marčinković

Bdjenje uoči hoda obilježeno je glazbenim programom koji je otvoren izvedbom himne prošlogodišnjeg Pkp-a, “Evo me”.

Okupljenima se obratio i župnik don Mili Plenković. Naglasio je da u ovom okupljanju izvire slika Crkve kakvom je ocrtavaju Djela apostolska.

“Svi bijahu u zajedništvu dobara, u molitvi, u lomljenju kruha. U ovom uspoređivanju s idealom Pracrkve nedostaje nam ono: bijahu postojani. O, kad bi se ovo, što zabljesne u prilici Križnog puta Hvarske biskupije, nekim čudom pretvorilo u postojanu klisurinu na razini naših župa i na razini naših dekanata/otoka i konačno na biskupijskoj razini“, poželio je don Plenković.

“Mi smo upoznali ljubav i povjerovali joj”, geslo je 5. planinarskog križnog puta Hvarske biskupije. Večer ispunjena svjedočanstvima, pjesmom i nagovorima pastira Crkve, svoj vrhunac je doživjela u iskrenoj molitvi hodočasnika pred Presvetim.

Raspelo s geslom 5. Planinarskog križnog puta Hvarske biskupije

Brački dekan don Toni Plenković, u trenucima skrušenosti i molitve pred izloženim oltarskim sakramentom, posvijestio je okupljenima važnost razmatranja koja će ih voditi sljedeća dva dana.

“U muci Sina Božjega o kojoj ćemo razmatrati ova dva dana i koja je bila surova i gruba, bilo je toliko predivnih djela milosrđa, od samoga Gospodina koji pere noge učenicima i izriče jedan dirljivi oproštajni govor, Šimuna Cirenca, Veronike, žena i Majke koja Sina prati na Križnom putu. Mi smo pozvani nastaviti to činiti u svijetu koji je surov i grub i koji umjesto suosjećanja nudi bahatost”, istaknuo je biskupski vikar za otok Brač.

Na kraju bdjenja, hodočasnici su u procesiji s Presvetim hodali prema franjevačkoj crkvi Gospe od Milosti. Završni blagoslov uputio je župnik Vrisnika i Pitava na otoku Hvaru, Robert Bartoszek.

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja