Budi dio naše mreže

Biskup Jezerinac: Blaženi Stepinac je u obranu osobe Isusa Krista bio spreman dati vlastiti život

Predvodeći misno slavlje jedanaestog utorka u čast sv. Antunu Padovanskom na Svetom Duhu, biskup Jezerinac se, pojasnivši važnost Riječi Božje, spomenuo hrvatskih branitelja, ali i bl. Alojzija Stepinca. Rekao je također da smo danas u panici zbog koronavirusa, koji zaista jest opasan za ljudsko tijelo, ali je upozorio i na animavirus, odnosno dušovirus kome su simptomi svaki oblik zla i grijeha.

/ at
Hrvatski katolički radio emitirao je u utorak 26. svibnja prijenos misnog slavlja jedanaestog utorka iz crkve Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu u povodu pobožnosti Trinaest utoraka posvećenih sv. Antunu. Misno slavlje predvodio je umirovljeni vojni biskup u RH Juraj Jezerinac, a u koncelebraciji bili su župni vikar župe i svetišta fra Ivan Marija Lotar, odgojitelj Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca fra Stjepan Brčina te provincijal i odgojitelj Provincije fra Josip Blažević.

U homiliji je biskup Jezerinac istaknuo kako je sv. Antun Padovanski svojim životom pokazao jednu veličinu u naviještanju Evanđelja zbog čega je nazvan čak svecem svega svijeta i što ga je učinilo velikim u mnogim očima, a ne samo u očima katoličkog svijeta. “Već sama činjenica da su djeca na dan njegove smrti govorila da je umro svetac, bolesnici su govorili da je umro njihov najbolji liječnik, siromasi da je umro njihov najbolji prijatelj, činjenica da ga je papa Grgur IX. proglasio svetim, da ga je papa Leon XIII. nazvao svecem svega svijeta, da ga je papa Pio XII. nazvao evanđeoskim učiteljem, sve to govori za sebe. Danas se upravo pitamo što ga je učinilo tako velikim da je nazvan svecem cijeloga svijeta? Pitamo se također koja je njegova poruka nama danas? Odgovor nalazimo u njegovoj vjeri u osobu Isusa Krista i ljubav prema Evanđelju”, naveo je mons. Jezerinac.

Daj Bože neka nas uhvati Božji strah oko spasenja duše.”

Govorivši o ljubavi prema Kristu i Evanđelju biskup je napomenuo da je i hrvatski narod imao mnoštvo žena i muškaraca koji su živjeli i svjedočili vjeru u Isusa Krista. “Dovoljno je spomenuti bl. Stepinca koji je na sudu u Zagrebu branio osobu Isusa Krista riječima: Vi tvrdite u svojim knjigama da Isus uopće nije postojao, no ja vam kažem ne samo da je Isus postojao, nego je pravi Bog i ja sam spreman dati život za njega. Blaženik je istom hrabrošću branio i Blaženu Djevicu Mariju”, rekao je biskup.

Biskup Jezerinac se prisjetio i kako je bl. Stepinac govorio o sv. Antunu da je njegov život prošao u odvažno istinitom naviještanju Evanđelja. “Sv. Antun bio je vrhunski europski intelektualac, znao je prenijeti Evanđelje na jedan jednostavan i pristupačan način. Bio je, ne samo duboko prožet Isusom Kristom i njegovim Evanđeljem, već ga je i s velikom ljubavlju naviještao boreći se tako protiv svih zala onoga vremena, uvjeren da se samo Riječju Božjom može mijenjati svijet”, naveo je biskup.

Spomenuvši se zala današnjeg svijeta i teškoća s kojima se ljudi danas susreću mons. Jezerinac je podsjetio da se nalazimo u vremenu koronavirusa koji je pogibeljni za ljudsko tijelo. “Za razliku od tog virusa koji ugrožava ljudsko tijelo postoji i virus koji ugrožava ljudsku dušu, a možemo ga nazvati animavirus-dušovirus. Simptomi su mu svaki oblik zla i grijeha”, naveo je biskup rekavši da se čovjek posebno mora čuvati opasnosti laži, klevete, pohlepe i površnosti. Za taj dušovirus biskup Jezerinac je naveo kako ga je donio među ljude sotona, ali da je Bog ponudio učinkovito cjepivo. “On nam je poslao svoga sina u liku čovjeka Isusa iz Nazareta. On mu je povjerio brigu za ozdravljenje od ovog animavirusa, a doze ovog cjepiva nalazimo u svetim sakramentima, u ispovijedi i pričesti te u Riječi Božjoj. Istina potrebna je i određena karantena, ali ona nije izolacija od drugih, već izolacija od egoizma, poroka i grešnih prigoda, ukratko izolacija od grijeha”, rekao je biskup pojasnivši da, poput Krista, čovjek mora staviti naglasak na cjelovito zdravlje, na zdravlje duše i tijela te da kada bismo razumijevali stvarnost zaista kakva jest ne bismo bili u panici zbog koronavirusa, već bismo živjeli u skladu. “Koliko god smo u panici od koronavirusa, daj Bože neka nas uhvati Božji strah oko spasenja duše”, rekao je mons. Jezerinac pozivajući na obraćenje i na put Istine.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja