Budi dio naše mreže

Spletom nesretnih životnih okolnosti – zbog u potpunosti narušenih obiteljskih odnosa – Ivan je postao beskućnik, skitnica i nema stručno zvanje. Nikad nije završio srednju školu, odustao je prije vremena. Pročitajte kako mu je, u naizgled bezizlaznoj situaciji, pomogla Udruga Depaul, vođena vrijednostima svetog Vinka Paulskog, zaštitnika djela kršćanske ljubavi.

/ mpp

Depaul Hrvatska je dio Skupine Depaul, koju čine vinkovske karitativne organizacije u sedam zemalja svijeta, a matična je organizacija Depaul International. Djelovanje u Hrvatskoj nedjeljivo je od Katoličke Crkve, od vinkovske karizme Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i ostalih ogranaka Vinkovske obitelji.

Beskućnika zbrinuti

Kuća utočišta dnevni je centar za beskućnike i ostale marginalizirane osobe, koji pruža cjelovitu pomoć osobama u potrebi. Smještena je u Rijeci gdje usluge na dnevnoj bazi koristi više od 70 osoba na samoj margini društva. Uz temeljne usluge prehrane i higijene skrb obuhvaća i zdravstvene usluge, hagioterapiju, psihosocijalnu podršku, pomoć u ostvarivanju zaposlenja, mirovine i socijalnih prava, pravnu pomoć, edukativne sadržaje. Kuća utočišta djeluje od 2007. godine.

Svjedočanstvo korisnika

U svojoj potrebi – nitko ne smije biti sam, ostavljen.

Ivan je jedan sasvim običan mladić kojeg možemo sresti u prolazu; voli glazbu, ima lijepu djevojku, prati sport i omiljen je u društvu. Poderane traperice i zaigrano, ali nehajno držanje, nagovješćuju njegovu dob: Ivanu je tek 21 godina. To su one najvedrije godine, zar ne? Međutim, tek pokojem prolazniku zapadne za oko zabrinutost njegovog gotovo dječjeg lica, tužan pogled bistrih plavih očiju koje su nažalost u toj kratkoj dobi vidjele i previše negativnog. Spletom nesretnih životnih okolnosti – zbog u potpunosti narušenih obiteljskih odnosa – Ivan je postao beskućnik, skitnica i nema stručno zvanje. Nikad nije završio srednju školu, odustao je prije vremena.

U trenutku kada je došao u Kuću utočišta, dnevni centar Depaul Hrvatske, spavao je više od mjesec dana ispod vanjskog stubišta. U toliko malenom prostoru da kada je donio madrac da uvečer na njega legne, u nju je stao samo madrac i ništa drugo. I to na način da, da su tamo kojim slučajem i bila vrata – ne bi ih mogao zatvoriti. Stoga je imao samo neku dasku koja ga je tek do polovice štitila od studeni.

Luka / FOTO: Depaul Hrvatska

Ivan je ustrajno dolazio i polako se integrirao u redovitost djelovanja Kuće utočišta. Zalaganjem Udruge, uskoro je ostvario neka socijalna prava.

U studenom otvorila se prilika njegova sudjelovanja u Vrtu beskućnika Depaul Hrvatske (Be-vrt), projektu koji radnom terapijom u vrtu nastoji integrirati pripadnike marginaliziranih skupina nazad u društvo.

Nikad nije završio srednju školu, odustao je prije vremena.

Ivan se na vrtu isticao svojim zalaganjem i marljivošću te je uskoro upisao i uspješno priveo kraju jednu edukaciju koja mu je pomogla u njegovoj profesionalnoj orijentaciji i otkrivanju skrivenih osobnih vještina, a koju smo i organizirali za naše ljude s tom namjenom. Na vrtu se uz pomoć jednog vrijednog volontera i nekako pronašao u onome što se kasnije njemu pokazalo kao dobra odluka – posao građevinarca.

Besperspektivnost mladih ljudi

Gorući problem svakako jest da posla – i nema previše. Besperspektivnost mladih ljudi često se ogleda upravo u tome. Teško se motivirati, a pronaći dovoljno jake razloge za nadu osobito u malenim sredinama sklonima osudi i predrasudama. Ipak, Ivan je uz potporu okoline, svojih prijatelja i djevojke i zaposlenika Depaul Hrvatske krenuo u potragu za poslom.

Zvao je, probao, često puta bio je odbijen.

Na kraju ga je, slučajno preko nekog oglasa i pronašao! Taj posao je – po njegovim izjavama danas – za njega posao iz snova. Uskoro je s probnog roka primljen za stalno te je s prvom plaćom uspio (unatoč nemogućim pravilima o najmu i davanju dvije stanarine unaprijed) iznajmiti stan za sebe i djevojku i maknuti se s ulice.

Danas, on je sretan i zaposlen, radi posao koji voli. Radna okolina mu je ugodna, živi u stanu kojeg je sam odabrao. Zadovoljan je. Toplo mu je i udobno, kažu iz Udruge.

Budućnost u kojoj svatko ima dom

Vizija Depaul Hrvatske je budućnost u kojoj svatko ima dom. To čine ranom intervencijom, preveniranjem dugotrajnog beskućništva. Sve informacije o Udruzi, uslugama, volontiranju i donacijama možete saznati na službenoj stranici Udruge.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja