Budi dio naše mreže

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je nedavno jednog od najpoznatijih pjevača i kantautora dr. Luku Balvana "Redom hrvatskog pletera“ za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz bogato duhovno kulturno stvaralaštvo u prigodi 30. obljetnice skladanja duhovne glazbe. O ljepoti duhovnog stvaralaštva u glazbi za Hrvatsku katoličku mrežu govorio je dr. Luka Balvan.

/ mp

Nekadašnji voditelj na Hrvatskom katoličkom radiju Luka Balvan povodom dugogodišnjeg duhovnog stvaralaštva dobio je ovo veliko priznanje od predsjednice Republike Hrvatske.

Osobito je poznat po tome što je godinama glazbeno animirao katoličke seminare za duhovnu obnovu i evangelizaciju koje su vodili prof. dr. Tomislav Ivančić i fra Zvjezdan Linić. Dobio je priznanje od vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića i banjolučkog biskupa Franje Komarice za potporu u organizaciji i promociji Susreta hrvatske katoličke mladeži u BiH, kao i priznanje Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom za nesebičnu pomoć u čitanju pri snimanju izdanja Zvučne Biblije za slijepe i slabovidne osobe.

Kako nam je otkrio Luka Balvan, prvi put bio je bio u doticaju s duhovnom glazbom za vrijeme 4. razreda srednje škole.

“Na jednom seminaru kod dr. Tomislava Ivančića u Zagrebu otkrio sam ljepotu popularne duhovne glazbe. Nakon toga počeo sam skladati i pisati prve pjesme poput ‘Ne boj se, ja sam s tobom’. Potom sam obradio pjesmu ‘Gospodine ti si pastir moj’. Osjetio sam duhovni poticaj tu glazbu prenijeti i drugim ljudima, ne samo u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini već i šire. Počeo sam i putovati po svijetu te snimati albume. I nakon 30 godina bavljenja duhovnom glazbom isti je žar u meni. Taj živi dodir s Bogom kroz glazbu velik mi je poticaj da sudjelujem u promicanju duhovnog i kulturnog stvaralaštva”, poručio je naš sugovornik.

Luka Balvan organizirao je tri velika Band aid-a povodom dolaska pape Ivana Pavla II., pape Benedikta XVI. i pape Franje u republike Hrvatsku i BiH, u kojima su nastupili najpoznatiji pjevači duhovne i estradne scene, a Luka Balvan se pojavljuje kao autor i izvođač pjesama.

“Ta tri Band aid-a posebno su obilježili moj glazbeni rad i promicanje kulturnih vrijednosti putem duhovne glazbe zbog čega sam i dobio odlikovanje predsjednice Republike Hrvatske na prijedlog Hrvatskog skladateljskog društva. Kad je papa Ivan Pavao II. dolazio 1998. godine u Zagreb i Mariju Bistricu u Band aid-u mi se pridružilo puno pjevača s duhovne scene. S pohodom pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. Band aid se proširio i s poznatim izvođačima s estradne scene u kojem je sudjelovalo ukupno 40 izvođača. Među njima bih posebno izdvojio suradnju s pokojnim Oliverom Dragojevićem. S njim sam surađivao na nekoliko projekata, a najdraža mi je bio upravo rad na pjesmi ‘Zajedno u Kristu’ i snimanje spota za tu pjesmu. To naše druženje u studiju i izvan studija mi je nešto najljepše. Oliver Dragojević je bio posebna osoba s velikim srcem za humanitarne događaje”, poručio je Luka Balvan.

Prema riječima Luke Balvana, za pohod pape Franje Sarajevu 2015. godine okupio je Band aid za pjesmu “S papom Franjo mir dolazi”, a poruka pjesme je bila da s papom Franjom dolazi mir u naše obitelji i domove.

“Od svojih nastupa izdvojio bih nastupe u školama i vrtićima. Osobito mi je važan bio nastup u zagrebačkoj psihijatrijskoj bolnici Vrapče prije desetak godina gdje su pjesme koje sam izvodio bile kao oblik glazbene terapije za pacijente. Vidio sam da glazba djeluje ne samo na svijest već i na podsvijest te na emocije. Osobno znam koliko mi je glazba pomogla i izliječila moje rane. Bog djeluje kroz glazbu i donosi svoj mir. Daje mi snage za život i za praštanje”, poručio je dr. Luka Balvan.

Luka Balvan / Facebook

Luka Balvan rođen je 9. lipnja 1967. u Banjoj Luci. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na studiju novinarstva s temom iz područja odnosi s javnošću i stekao akademski naziv magistar novinarstva. Završio je Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu na kojoj se usavršavao na području diplomacije i diplomatskih vještina. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja društvenih znanosti i polja informacijskih i komunikacijskih znanosti s temom vezanom za medije i medijski prostor. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja. Radio je više godina na Hrvatskom katoličkom radiju kao spiker i voditelj programa. Trenutačno radi u Odnosima s javnošću u Zagrebačkom holdingu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja