Budi dio naše mreže

Koji su uzroci seksualnog zlostavljanja djece od strane crkvenih službenika? Postoji li veza između moći i zlostavljanja? Kako izgledaju programi formacije crkvenih službenika da bi se spriječila zlostavljanja ranjivih skupina? Koliko se i kako radi sa žrtvama te kako postupati kad se nasilje dogodi? To su samo neka od pitanja na koja su se tražili odgovori u Argumentima HKR-a 17. studenoga. Povod emisiji bio je Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja koji se obilježava dan kasnije.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Pročelnik Katedre moralne teologije KBF-a u Zagrebu i autor knjige “Sablazan seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi” prof. dr. sc. Tonči Matulić je na pitanje o uzrocima zlostavljanja od strane službenika Katoličke Crkve, istaknuo da se radi o fenomenu koji se posljednjih godina pojavljuje u Crkvi od devedesetih godina 20. stoljeća, najprije u SAD, kasnije i u Europi te nekim zemljama Južne Amerike.

Kako je rekao dr. Matulić, “mora se poći od razumijevanja pedofilije koja je, po dijagnozi, poremećaj seksualnog nagona. U kontekstu Katoličke Crkve, kad je riječ o seksualnom zlostavljanju te iskorištavanju djece i maloljetnika od strane katoličkog klera koji je obvezan zakonom celibata na seksualnu uzdržljivost, dolazimo do razmatranja načina na koji se u svećeničkoj formaciji osiguravaju uvjeti da mladi muškarac, što je više moguće, dosljedno živi svećenički poziv i u celibatu.”

Ključno je na vrijeme otkriti ovaj poremećaj ili sklonost, da se cjelokupni formativni proces usmjeri na ovu činjenicu.

“Mi trebamo otkrivati takve stvari i s takvim stvarima se znati ophoditi. Mi trebamo tim ljudima pomoći kako izići na kraj s jednim, drugim, trećim problemom povezanim s vlastitom psihoseksualnom zrelošću, odnosno nezrelošću i afektivnošću”, spomenuo je dr. Matulić.

Djelovanje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba HKS-a

Voditeljica Centra dr. sc. Anita Dučkić Sertić predstavila je rad Centra koji djeluje kao dio Hrvatskoga katoličkog sveučilišta: “Cilj Centra je prevencija djece i mladih i zaštita od zlostavljanja.

Puno je veća vrijednost zaštititi širu populaciju, nego djelovati nakon što se dogodi neka vrsta zlostavljanja.

Dakle, ne govorimo samo i isključivo o seksualnom zlostavljanju, nego pokrivamo sve vrste zlostavljanja, ne samo unutar Crkve, nego i dalje, jer su u naše edukacije uključeni i vjeroučitelji i pastoralni djelatnici koji rade s djecom, mladima i ranjivim osobama.

Prof. dr. Željko Tanjić, dr. sc. Anita Dučkić Sertić, prof. dr. Tonči Matulić i mr. sc. Tanja Maleš

Centar je s radom započeo 1. ožujka 2021., a do sada je na edukacijama sudjelovalo više od 250 sudionika, čime su zadovoljni, pogotovo s obzirom na koronu i mjere: “Mi pružamo tehnike, znanja i vještine kako pomoći onima koji bi mogli biti pod rizikom zlostavljanja, primjerice svećeniku objasnimo kako će komunicirati s djetetom i gdje bi mogla biti zamka, ili djetetu, ako doživi neku vrstu zlostavljanja unutar obitelji. U svakom slučaju, trudimo se pomoći onima koji su slabi i maleni da im se osigura nekakva zaštita i pomoć da do zlostavljanja ne dođe.”

Problem zataškavanja

Na pitanje o uzrocima zlostavljanja od strane službenika Katoličke Crkve, u emisiji je istaknuto da se radi o fenomenu koji se posljednjih godina pojavljuje u Crkvi od devedesetih godina 20. stoljeća, najprije u SAD, kasnije i u Europi te nekim zemljama Južne Amerike.

Zato je dr. Matulić upozorio: “Crkva je i grešna i sveta. I ako nešto u povezanosti s Crkvom, pogotovo njezinim službenicima, nije u redu ili je povezano s posrnućima, to je činjenica da se ta stvar nevoljko priznavala, da se prema crkvenim službenicima, svećenicima – ali i biskupima – u prošlosti nastojalo sve učiniti da se, s jedne strane zaštiti počinitelj, ali i čast, ugled i vjerodostojnost te moralni autoritet Crkve. Kad se to događa desetljećima, naravno da se taj problem napuše i taj nenormalni balon unutar Crkve negdje mora puknuti. To sada treba korektno, pošteno i jednostavno raščišćavati i tako ugoditi volji Božjoj.”

Ima li veze između celibata i zlostavljanja?

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić rekao je da se u posljednje vrijeme spomenuta tema zlostavljanja snažno istražuje: “Različita izvješća koje su pojedine države i biskupske konferencije napravile govore o kompleksnosti toga problema, s obzirom da su seksolozi i seksualni terapeuti, psiholozi, psihoterapeuti, svećenici, teolozi i sociolozi pokušali dati objašnjenje uzroka i vidjelo se da je paleta uzroka uistinu široka.

Važno je istaknuti da su svi na kraju ipak rekli da se ne može govoriti o izravnoj uzročno-posljedičnoj vezi između celibata i zlostavljanja.

Naravno da sve to samo nije pitanje odgoja i obrazovanja, pa i ličnosti, nego da ima puno strukturnih drugih razloga, a jedan od tih razloga unutar Katoličke Crkve sigurno je pitanje moći”, dodao je dr. Tanjić.

“Naime, slika svećenika koja djeluje ‘in persona Christi’ kao da je dovela do krive slike o svećeniku koji jednostavno u ničemu ne može pogriješiti, a postojeće probleme se mora prikriti, da se ne bi narušila slika o Kristovom namjesniku. Tada lakše dolazi do zloporabe moći koja više nije služenje, nego upravljanje i poziv da se mora činiti što se kaže”, zaključio je dr. Tanjić.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja