Budi dio naše mreže

U Argumentima HKR-a 9. studenog urednice Dijane Kopjar Mucak govorilo se o raku dojke, važnosti rane dijagnostike, liječenju, mogućim ishodima, podršci... Gošće su bile Andrea Šupe Parun, dr. med, koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke, Goranka Perc, dopredsjednica udruge Nismo same i Irena Čurčić koja je preboljela rak dojke.

/ Dijana Kopjar Mucak

Kad je Goranki Perc prije sedam godina dijagnosticiran rak dojke, već je godinama imala veliku želju: otići na Camino. Krenula je na kraju tek s dijagnozom zloćudne bolesti, u znak podrške svim ženama koje su se borile i koje se bore s rakom. U Argumentima HKR-a upozorila je na važnost ranog otkrivanja ove bolesti.

„Nitko ne može za naše zdravlje učiniti toliko koliko možemo mi sami; da pazimo što jedemo, kako živimo i da se redovno kontroliramo. Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kad su češće javnozdravstvene akcije i medijska pažnja, ali tada sve utihne, a žene obolijevaju od raka i umiru svakodnevno”, upozorila je Perc.

Dijagnozu koja joj je otkrivena tijekom rutinskog ginekološkog pregleda prije sedam godina Goranka nije očekivala. U obitelji, kaže, nije bilo te bolesti pa nije ni pomislila da bi se od toga mogla razboljeti, no svijest o mogućoj bolesti potaknula ju je na redovne kontrole, što je za nju i njezin život bilo presudno:

„Prvo što mi je palo na pamet kad sam se suočila s dijagnozom raka dojke bilo je: hoću li doživjeti da moj sin završi osnovnu školu? On je danas srednjoškolac. Nisam zaboravila sve što sam prošla, ali se trudim gledati u budućnost i mislim da ću ostati zdrava kao što sam sad”.

Goranka Perc je, kao potpredsjednica udruge Nismo same, u stalnom kontaktu sa ženama oboljelima od malignih bolesti. Provode razne projekte, a među ostalima realizirali su i projekt „Zdrava kava” tijekom kojeg su u nekoliko gradova pozivali žene da se odazovu na besplatne mamografske preglede.

„Shvatili smo da se žene često boje mamografije; kažu da se boje kako će im nešto biti otkriveno. No taj strah nije dobar saveznik i on je ništa naspram onoga što vas čeka ako se rak otkrije prekasno”, upozorava Perc.

Dijagnoza raka dojke ne znači da ćete umrijeti sutra ili prekosutra, ali moramo biti svjesne da sve možemo kad se otkrije na vrijeme, naglašava Goranka, koja je tijekom svog putovanja na Camino na društvenim mrežama objavljivala priče i dojmove. „Bilo je to prekrasno putovanje koje mi je obogatilo život”, zaključuje Perc.

Potpora obitelji i prijatelja

Irena Čurčić u veljači će obilježiti desetu obljetnicu suočavanja s dijagnozom koju nitko ne želi čuti, i to samo nekoliko godina nakon što je i njezin suprug obolio od raka.

„Oboljela sam u 58-oj godini. Tada sam imala četiri kćeri i supruga. U početku nisam znala što će biti, što me čeka, kako ću sve to podnijeti i kakav će biti ishod”, prisjetila se Čurčić u Argumentima.

Uslijedilo je liječenje u trajanju od godinu i pol dana: operacija, kemoterapije, zračenja, biološka terapija… Sve je to Irena uspješno prebrodila uz pomoć obitelji i prijatelja: „Nisam očajavala, a to je iznimno važno. Postavila sam sebi zadatak da ću napraviti sve što je u mojoj moći da bude sve kako treba.”

Danas je Irena ponosna baka sedmero unučadi a uskoro će ih biti devetero. Sudjeluje u radu udruge Nismo same i pomaže ženama koje se suočavaju s istom dijagnozom.

#uzminavrijeme

Udruga Nismo same pokrenula je ovih dana novu viralnu kampanju #uzminavrijeme kojom žele potaknuti prvenstveno mlađe žene na samopregled.

Da je to iznimno važno, potvrdila je i nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke dr. med. Andrea Šupe Parun: „Samo redovitim pregledima rak dojke se može otkriti na vrijeme, a to znači veće mogućnosti za izlječenje i manje agresivno liječenje. Ako se otkrije dok je manji (do 1 cm) i lokaliziran, uspješnost izlječenja je više od 95 posto! Ako se pak otkrije u kasnijoj fazi, liječenje je vrlo zahtjevno s medicinske strane i teško za samu oboljelu osobu. Sve to bi bilo pametno izbjeći i napraviti samopregled ili otići na preventivni pregled”.

Broj oboljelih žena je u kontinuiranom porastu, no stopa smrtnosti se smanjuje, naglasila je dr. Šupe Parun: „Imamo Nacionalni program koji se provodi od 2006. godine. To je ogroman projekt u koji je uključen velik broj žena koje pozivamo na besplatne mamografske preglede. Napredovala je i dijagnostika, imamo sve naprednije metode koje omogućuju ranije otkrivanje raka, svi oblici liječenja su napredovali, i pad mortaliteta je tu, no broj oboljelih raste, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu”.

Dr. Šupe Parun upozorava na situacije u kojima se žene naruče na besplatnu mamografiju i ne dođu, što je loše prvenstveno za njih, a onda i za cijeli zdravstveni sustav. „Pregled je jednostavan, traje najviše deset minuta i, ako se ide redovito, velika je šansa da se rak otkrije na vrijeme”, ističe dr. Šupe Parun.

Goranka Perc, dr. med. Andrea Šupe Parun i Irena Čurčić u Argumentima HKR-a

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja