Budi dio naše mreže

Zbog neuspjelog provođenja Brexita, u Velikoj Britaniji će 12. prosinca biti održani prijevremeni parlamentarni izbori. O izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije danas je bilo riječi i u našoj emisiji Argumenti.

/ hjb

Britanski je premijer Boris Johnson napokon, iz četvrtog pokušaja, od parlamenta dobio zeleno svjetlo za održavanje prijevremenih izbora. Bit će to prvi izbori u prosincu u Velikoj Britaniji od davne 1923. godine. Njima službeni London želi okončati neizvjesnosti s Brexitom, nakon što je Europska unija odobrila treću odgodu “razlaza” koji se prvotno trebao dogoditi 29. ožujka. Bivši hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kazao je da su se uoči referenduma obilno koristile populističke parole i metode: “Ali ne može se reći da jedan dio britanskog establishmenta nije doista želio Brexit i nije imao točne informacije.

Moja procjena je da su tu, puno više od neke ekonomske logike, prevladali geopolitički ciljevi.

Kada je britanska vodeća elita, koja je tradicionalno vodila takvu geopolitiku da ne želi nikakvu hegemonijsku silu na Kontinentu, vidjela da unutar Europske Unije više ne može zaustavljati neke procese, pogotovo koncentraciju moći u nekim zemljama (a uglavnom se spominju Berlin i Njemačka), onda su se odlučili za ovaj put. Drugi dio establishmenta, naravno, nije bio za to i jednostavno je došlo do te podjele.”

Babić, Stier i Ojvan

Pomoćnik direktora Sektora za međunarodne poslove i Europsku Uniju pri HGK Marko Babić također je naglasio da je prije referenduma s obje strane vođena kampanja u kojoj je obećavano da će se, izlaskom iz Unije, milijarde eura slijevati u britansko gospodarstvo i zdravstvo, ali i druga koja je najavljivala raspad sustava: “Ta je pak, pokazalo se kasnije, bila netočna. Njeni zagovornici su tvrdili da će se, ukoliko se izađe iz Europske Unije, dogoditi potpuni krah britanskog gospodarstva, da će kompanije propasti i da će doći do nestašice namirnica. Sada je posve jasno da taj proces izlaska traje, on je u tijeku i nije dovršen. Međutim, sve te prognoze koje su govorile da će se dogoditi nešto vrlo negativno, ružno i crno, nisu se obistinile i nisu se pokazale realnima. Uz sve to, moramo biti svjesni da su od država članica Europske Unije na Ujedinjeno Kraljevstvo najviše naslonjena gospodarstva Savezne Republike Njemačke, Republike Irske i Kraljevine Nizozemske.”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja