Budi dio naše mreže

Kakav je interes žena za politiku, ima li razlike u muškom i ženskom vođenju politike te kakva su iskustva žena političarki, neka su od postavljenih pitanja u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija u srijedu 9. ožujka.

/ Branimir Gubić

Razlog manjeg broja žena u politici izvršna direktorica Akademije za politički razvoj Ivana Novoselec vidi u patrijarhalnosti hrvatskoga društva. „Prva stvar je da žene imaju manje vremena baviti se politikom. Još uvijek imaju tradicionalnu ulogu u kućanstvu, još uvijek su primarni roditelji, čak i u slučajevima kada dijele skrb za malu djecu podjednako s muževima, opet su one te koje će barem šest mjeseci provesti kod kuće. Druga stvar, koju je teže nadvladati, je ta što smo kao društvo skloni kritički promatrati žene i njihove nastupe u politici i zbog toga je teže ostvariti političku karijeru”, rekla je Novoselec. „Nije situacija takva samo kod nas, i druge države imaju sličnu situaciju. Mi smo na 19. mjestu u EU po participaciji žena u političkim tijelima”, ističe Novoselec i dodaje kako nas to ne treba tješiti.

Politički put

Politički put gradonačelnice grada Čakovca Ljerke Cividini krenuo je od profesorice prometne grupe predmeta u srednjoj školi do funkcije ravnateljice županijske uprave za ceste na kojoj je bila 11 godina – tada kao prva i jedina žena na toj funkciji. Na čelu grada nalazi se već 7 mjeseci i posao nikada nije smatrala ni muškim ni ženskim. „Mislim da on nema rodne predznake. Bitno je kako ćemo ga odraditi, s koliko želje i volje, i davanje samog sebe u taj posao”, rekla je Cividini.

Kako žena doživljava politiku?

„Žena u politici svoj posao ne doživljava isključivo politički. Doživljava to kao posao i zadatak koji morate i trebate odraditi. Postoje političke odluke koje moraju biti dogovorene unutar političkog kruga. No, grad prvenstveno vodim kao jedan dobar manager s dobrom vizijom i ciljevima”, ističe gradonačelnica Čakovca.

Cividini kaže kako će sigurno biti razlike u vođenju grada s obzirom na njezinog prethodnika jer kao žena drugačije vodi priču i u kućanstvu i u obitelji. „Ne samo kroz uređenje grada, kroz neke vizije i zadatke koje ste si zadali, nego i kroz odnos prema građanima, empatiju pa i vrijeme utrošeno na njih i njihove probleme”, rekla je Cividini.

Kako riješiti manjak povjerenja u politiku i političare?

Zašto je, generalno gledano, malo povjerenja u politiku i političare, a što ima utjecaj i na interes žena za politiku, bivša ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić kaže da je loše za cijelu politiku to što u interesu nije opće dobro i opći ciljevi, nego osobni. „Po meni bi trebalo, što je utopistički, resetirati kompletno cijelu politiku, dovesti nove, mlade ljude koji nisu zatrovani”, istaknula je Juretić.

Cijelu emisiju pogledajte u priloženom videu:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja