Budi dio naše mreže

Tko su masoni, zašto je masonerija nespojiva s Katoličkom Crkvom i koji je krajnji cilj masona, bila su neka od pitanja u Argumentima HKR-a u ponedjeljak. Gosti urednice Tanje Maleš bili su urednik knjige "Vojska Bezgrešne i masonerija" dr. fra Josip Blažević te sociolog, sveučilišni profesor i kolumnist Slaven Letica. U emisiju su bili pozvani predstavnici čak triju masonskih loža u Hrvatskoj, ali svi su se ispričali nemogućnošću dolaska.

/ HKM

Letica je naglasio da su masoni oduvijek bili rigorozno tajno društvo, ali danas više to nije moguće. Kako je rekao, i danas je u masonima puno onih koji imaju veze s tajnama, primjerice liječnika, odvjetnika, udbaša, pa i pojedinih svećenika.

Ističući da su posljednji događaji u Hrvatskoj potaknuli otkrivanje samo jedne lože – dok sve ostale šute kao zalivene – fra Josip Blažević je istaknuo kako bi volio da je riječ o razotkrivanju, a ne samo fenomenu stvaranja žrtve i početku novoga masonskog statusa u društvu. Definirajući masoneriju, Blažević je naglasio da je riječ o bratstvu te da je u enciklici “Humanum genus” papa Lav XIII., osudio masoneriju, ostavljajući mogućnost da “možda postoje i neki koji su se masonima priključili, ali nisu svjesni njihovih krajnjih ciljeva.”

Nespojivost masonerije s kršćanstvom

Što se tiče duhovne dimenzije, fra Josip je citirao molitve koje masoni mole na početku svog vjerskog obreda u hramu, što jasno pokazuje da masonstvo nije samo humanističko društvo, nego sekta. “Masonerija je tajna organizacija koja radi na izgradnji pojedinca, ali ne radi to na temelju kršćanske ili bilokoje druge objave, nego na ezoterijskoj interpretaciji religija, osobito na drevnim mitovima”, poručio je fra Blažević:

Ono zbog čega je masonerija nespojiva s kršćanstvom je metafizička dimenzija masonerije. U tom smislu, masonerija ima sve komponente religije. U početku ju je Crkva i nazivala sektom, jer ne pripada nijednoj religiji nego su je iznjedrila drevna poganska vjerovanja.

dr. fra Josip Blažević

Na pitanje o tome je li bilo biskupa i svećenika koji su pripadali masonima, fra Blažević je istaknuo da treba gledati povijesni, širi kontekst, što je Crkva bila onda, pitanje prosvjetiteljskih ideja i toga da je i u Crkvi bilo problema protiv kojih su se borili i sami masoni, kao i crkveni pojedinci koji su bili za to da se stane na kraj problemima u samoj Crkvi. “No, s druge strane, uvijek je bilo i apostazije unutar Crkve. Naime, uvijek je bilo pojedinaca koji su se priklanjali kojekakvim političkim i drugim organizacijama – ne samo masoneriji – a Crkva ih je zabranjivala.”

Zaključio je da se crkveni stav o masoneriji, za razliku od retorike, nikada nije mijenjao te da Crkva osuđuje instituciju, a ne i pojedince koji su zavedeni.

Djelovanje masona u svijetu

Dr. Letica je naglasio da je “ulaznica” u masonska udruženja vrlo skupa i kreće se od više stotina eura do više desetaka tisuća kuna: “Suvremena tajna društva sastavljena su od moćnih i bogatih pojedinaca. Članovi loža smatraju se intelektualno i duhovno superiornijima od profanih ljudi. Dr. Tuđman je u vrijeme stvaranja hrvatske države bio svjestan da su masoni stvorili Jugoslaviju, a bio je uvjeren – i tako su mu govorili – da bi to moglo biti iskorišteno i u stvaranju Hrvatske.”

Prof. dr. Slaven Letica

Letica je dodao da moramo napraviti inventuru hrvatskih tajnih društava, s obzirom da su u vrijeme Domovinskog rata izvedene dvije obavještajne operacije te da u masonima ima dosta suradnika UDBA-e i KOS-a. Od tajnih društava spomenuo je Družbu Braće hrvatskoga zmaja, Red sv. Stjepana, Hrvatski viteški red templara, a na svjetskoj razini Trilateralnu komisiju i Bilderberg družbu. S nikim se dijalog ne može zaista voditi jer dvije su teologijske koncepcije nespojive.

Na pitanje što je sv. Maksimilijana Kolbea potaknulo na osnivanje Vojske Bezgrešne, fra Josip odgovara: “Ponajprije antiklerikalnost i povici protiv pape i Crkve, koje je kao student doživio u Rimu. U tome je prepoznao djelo Zloga. Međutim, osjetio je i sućut prema dušama koje su u masonskom pokretu. Zaključio je da na vojsku treba krenuti vojskom, ali najmoćnije oružje je Marijina čudotvorna medaljica. U tom smislu osniva Vojsku Bezgrešne kojoj je cilj molitva za obraćenje masona. Znao je također da na ljubav nitko nije imun, zato je Vojska Bezgrešne pozvana ljubavlju osvojiti te zavedene i izgubljene duše. Članovi svakoga dana mole molitvu za neprijatelje Crkve, u kojoj ne spominju izričito masone, ali oni su uključeni. To je jedna od karizmi Vojske koja svakoga svoga člana želi dovesti do posvećenja.”

Masonerija je punih 300 godina usmjerena protiv Katoličke Crkve. Naime, metafizički koncept masonerije ide za relativizacijom svih religija, a kršćanska dogma je najveći problem masonerije. Uistinu je kršćanstvo, sa svojim sustavnim naukom, najveća prepreka širenju masonske ideologije”, poručio je fra Josip Blažević.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja