Budi dio naše mreže

Ključna riječ: fra-josip-blazevic

Duhovno "posvojite" jednoga zdravstvenog djelatnika

"Posvoji jednog liječnika" inicijativa je poljskih franjevaca konventualaca Krakovske provincije, a kojoj se priključila i Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Inicijativu je za Hrvatsku katoličku mrežu predstavio fra Josip Blažević.

Fra Josip Blažević: Inatljivi kršćanin nalik je kamenu u moru - stoljećima zapljuskivan vodom, a kada ga razbiješ, iznutra suh!

"Kršćanin moli za dar razlikovanja duhova i vjeruje u nevidljivi, duhovni svijet. Prosuđuje iz perspektive duhovnog rata koji se odvija u duhovnom svijetu. Zato jer vjeruje. Nevjernik to ne može pojmiti. Zato se potrebno u tom ratu protiv virusa ozbiljno ophoditi. Živjeti korizmu u karanteni. Pojam karantena blizak je pojmu korizma (lat. quadragesima), a odnosi se na vrijeme izolacije, povućenosti od svijeta, povratka sebi i Bogu. Ista je to kategorija ljudi koja ignorira stvarnost nevidljivog svijeta, bilo grijeha ili virusa. Poput kamikaza izlažu sebe i druge opasnostima koje vrebaju iz nevidljivog svijeta. Oni su samoubojice, a ne junaci ili vjernici", istaknuo je u svome razmišljanju o aktualnoj situaciji u Crkvi i svijetu provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević. Njegovo promišljanje prenosimo u cijelosti.

Zašto je masonerija nespojiva s Katoličkom Crkvom?

Tko su masoni, zašto je masonerija nespojiva s Katoličkom Crkvom i koji je krajnji cilj masona, bila su neka od pitanja u Argumentima HKR-a u ponedjeljak. Gosti urednice Tanje Maleš bili su urednik knjige "Vojska Bezgrešne i masonerija" dr. fra Josip Blažević te sociolog, sveučilišni profesor i kolumnist Slaven Letica. U emisiju su bili pozvani predstavnici čak triju masonskih loža u Hrvatskoj, ali svi su se ispričali nemogućnošću dolaska.

Biti katolik i mason u isto vrijeme je neprihvatljivo

"Od osnutka masonerije do danas, Crkva je izdala otprilike šesto raznih intervenata, dokumenata i smjernica u kojima osuđuje masoneriju i u kojima zabranjuje učlanjivanja katoličkim vjernicima u masoneriju. Dakle, stav Katoličke Crkve je više nego jasan, nikada nepromijenjen u smislu da biti katolik i biti mason u isto vrijeme nikako nije prihvatljivo (...) Nije to samo neko društvo kao što je primjerice nogometno društvo ili sl. Jasno su metafizički orijentirani i jasno je da je njihova metafizika nespojiva s kršćanskim poimanjem Boga, čovjeka i svijeta", rekao nam je fra Josip Blažević u povodu novo izdanog zbornika "Vojska Bezgrešne i masonerija".

Fra Josip Blažević: "Tko ne poznaje Sveto pismo, ne poznaje Isusa Krista!"

"Stavite Sveto pismo na mjesto televizora, tamo gdje vam smeta da ne možete gledati televiziju bez da pomaknete Bibliju. Svaki dan pročitajte jedno poglavlje. Pa tek onda upalite televizor. Ako čitate Bibliju redovito, osjetit ćete u svom srcu neku promjenu, neku radost. Podcrtavajte ono što vama nešto govori. Ispočetka možda nećete osjetiti ništa, ali kasnije ćete shvatiti koliko je područja vašeg života Božja riječ osvijetlila. Jer to je živa Božja riječ, koja ima snagu preobraziti naše živote", naglasio je fra Josip Blažević.

Fra Josip Blažević: Nisu problem iscjelitelji, vidovnjaci i bioenergetičari, već naivnost onih koji ih traže za pomoć!

"Nisu problem Braco sa Srebrenjaka i iscjelitelji. Oni samo pokazuju koliko smo mi naivni. Braci na rođendan dođe deset tisuća Hrvata, za Mekki Torabija iz Maroka čeka se red na zagrebačkom Velesajmu. To su sve uglavnom kršteni ljudi. Problem je u nama. Svega bismo bili pošteđeni kad bismo vjerovali da je naš Bog živi Bog, da je on moj Bog. Nemojmo obezvrijediti djelovanje Zloga. Kao što mi imamo sakramente i sakramentale i Zli ima svoje uroke i ostalo. Puno je tu praznovjerja", rekao je fra Josip Blažević na nedavnoj duhovnoj obnovi u Zadru.

Fra Josip Blažević: Tko želi biti Kristov mora zadovoljiti ova tri uvjeta!

Jedanput je sv. Ivana don Bosca povezao kočijaš. Svetac je pohvalio kako ima dobre konje. Kočijaš mu odgovori: 'Kad biste Vi znali koliko ja vremena posvetim konjima, čistiti ih svaki dan, uređivati, ne bi se čudili što su tako lijepi'. Pita ga don Bosco: 'A koliko vremena ti posvetiš svojoj duši dnevno?'. On odgovori: 'Velečasni, nemam vam ja vremena za takve stvari'. Kaže mu svetac: 'Kad bih mogao birati između toga da budem tvoja duša ili tvoj konj, radije bih odabrao da budem tvoj konj'. Ili tvoj auto. Ili ono za što imaš vremena.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja