Budi dio naše mreže

Spomendan svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara i pisaca bio je povod emisiji Argumenti da se u utorak 24. siječnja bavi temom uloge i prisutnosti katoličkih novinara u hrvatskome medijskom prostoru.

/ al

Mediji su sredstva koja se mogu iskoristiti ne samo za senzacije i klikove, već i za dobro, a upravo na to su pozvani katolički mediji i novinari, istaknula je predsjednica Hrvatskoga društva katoličkih novinara doc. dr. Suzana Peran.

Novinari katolici svakoj temi, bez obzira u kojem mediju radili, pristupaju polazeći od socijalnog nauka Crkve.

„Mislim da su ponajprije mediji koji imaju predznak katolički pozvani tražiti istinu, istinu evanđelja, istinu u svakoj vijesti, a zatim služiti napretku i zajedništvu u svijetu, jer znamo da je već dovoljno podjela pa onda svi crkveni dokumenti i one sve papine poruke, pa i današnja koja će biti objavljena, uz svetog Franju Saleškoga, traže dijalog i način na koji onda mogu i Crkva i svijet i kroz medije surađivati na dobro”, objasnila je Peran.

Docentica na Odjelu komunikologije Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dodala je i kako je važno da katolički novinari, odnosno novinari katolici, svakoj temi, bez obzira u kojem mediju radili, pristupaju polazeći od socijalnog nauka Crkve, odnosno od katoličkih načela koja paze da ne povrijede dostojanstvo ljudske osobe.

Ima puno mjesta za napredak što se tiče korištenja medija, pogotovo novih medija.

Suradnik portala Bitno.net Matija Štahan kazao je kako katolički novinari, osim obraćanja vjernicima i produbljivanja njihove vjere, moraju znati pristupiti i onima koji su potrebni obraćenja i to po načelu svetoga Pavla, ‘biti svima sve’. „Drugim riječima, uhvatiti se u koštac sa suvremenim svijetom, jezikom suvremenog svijeta, ali ne tako da se prilagodimo tom suvremenom svijetu nego da ga na neki način pridobijemo na vlastitu stranu ili pokažemo da mi, opet na tragu Pavla, primjerice u Ateni kada je propovijedao poganima, bolje od njih možemo ispuniti ono što oni sami žele”, istaknuo je Štahan.

Naglašena je i važnost partnerske suradnje crkvenih tiskovnih ureda i katoličkih medija, kako bi vjernici na vrijeme dobili točnu, ali i zanimljivu informaciju. Zato je, naglasio je novinar u Odjelu religija Hrvatske televizije Domagoj Puškarić, važno da tiskovni ured bude dostupan za informacije i omogući sugovornike.

Ne može jedna osoba pokriti deset stvari i onda očekivati da će ta jedna osoba sve napraviti na najbolji način.

“Sadašnja situacija je solidna, ispod ove nikako ne bi smjela ići. Mislim da ima puno mjesta za napredak što se tiče korištenja medija, pogotovo novih medija. Neke biskupije, neki uredi, neke institucije to dobro rade, komuniciraju sve bitno, i sve bitno tamo pronađem”, rekao je Puškarić i dodao kako to nije slučaj kod svih.

“Neke to nemaju, a kod nekih je to pro forme, i onda realno, koja je svrha ako je to pro forme, ako to nećeš uređivati, ako se neće netko time baviti. Treba shvatiti da se time netko treba baviti. Ne može jedna osoba pokriti deset stvari i onda očekivati da će ta jedna osoba sve napraviti na najbolji način”, objasnio je Puškarić.

Katolički novinari i mediji, unatoč svojoj evangelizacijskoj ulozi te afirmativnom odnosu prema crkvenim temama, pozvani su i na kritičko te argumentirano propitivanje istih, zaključak je emisije Argumenti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja