Budi dio naše mreže

Stanje na hrvatskoj političkoj sceni, nakon izbora u HDZ-u, te parlamentarni izbori najesen, bile su teme HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 18. ožujka. O tome su u našem studiju govorili novinarka i kolumnistica Večernjeg lista Iva Boban Valečić, te profesor sa Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj. Urednik i voditelj emisije Vlatko Ojvan.

/ Vlatko Ojvan

Situacija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj prilično je složena zbog pandemije koronavirusa i teško je predvidjeti kada će se održati parlamentarni izbori i tko će na njima pobijediti, kazao je Berto Šalaj. „Vidjet ćemo, no za sada se čini kako je reakcija javnosti pozitivna, vezano uz način na koji premijer i ljudi oko njega vode ovu krizu, te da najveći dio građana misli kako aktualna Vlada radi dobar posao. Ukoliko bi mi izbjegli neke loše posljedice, naprimjer ono što se događa u Italiji i Španjolskoj, ja mislim da postoji šansa da HDZ bude relativni pobjednik parlamentarnih izbora i unatoč tome što će imati ozbiljnog izazivača na desnici – Miroslava Škoru. To nam još ne govori tko će biti na vlasti, jer će ovisiti o rezultatima drugih, ali kako sam rekao nije mi nezamisliva pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima”, istaknuo je profesor s Fakulteta političkih znanosti Šalaj.

Epidemija je te se građani oslanjaju na državu, a država u ovoj situaciji radi solidno.

Slažem se da će od raspleta situacije s pandemijom koronavirusa uvelike ovisiti rezultati parlamentarnih izbora, kazala je novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić. „Za sada okolnosti idu na ruku Andreju Plenkoviću. Epidemija je tu i građani se oslanjaju na državu, a država u ovoj situaciji radi solidno i to je nekakav opći zaključak. Jedino je pitanje hoće li cijela ova zdravstvena kriza završiti prije nego što se osjete ekonomske posljedice. Ako bi se na izbore išlo na jesen kako je planirano tu bi se već mogle vidjeti posljedice propale turističke sezone, već bi moglo doći do velikih otpuštanja i gospodarske krize, a to već nisu tako dobre okolnosti za vladajuće. Ako bi se zdravstvena kriza riješila brzo Andrej Plenković bi mogao taktizirati i s datumom izbora i održati ih primjerice prije ljeta i prije nego na vidjelo ne izbiju problemi u gospodarstvu”, zaključila je Boban Valečić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja