Budi dio naše mreže

Operaciju Maslenica, čije se tridesete obljetnice danas prisjećamo, planirali su generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, a u samoj izvedbi bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH.

/ hjb

Akcija Maslenica, provedena pod kodnim imenom Gusar, bila je uvod u oslobađanje okupiranog teritorija na području Srednje Dalmacije i ponovnoga potpunog povezivanja Hrvatske, podsjeća povijest.hr.

U akciji su sudjelovale 4. gardijska brigada Pauci, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM i eskadrila helikoptera HRZ.

Cilj akcije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i magistrale Posedarje – Zadar. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

Hrvatsko državno vodstvo, predvođeno dr. Franjom Tuđmanom, početkom siječnja 1993. donosi odluku o provedbi antiterorističke akcije ograničenog dometa i cilja “sa svrhom ponovnog cestovnog povezivanja sjeverne i južne Hrvatske”. Cijela operacija pripremljena je u potpunoj tajnosti, a u tu svrhu su neposredno prije napada iskopčani svi telefoni na zadarskom području. Stoga je napad vojno – redarstvenih snaga zatekao i potpuno iznenadio neprijatelja. Započeo je snažnom desetominutnom topničkom pripremom 22. siječnja 1993. u 7:05.

Napredovanje HV zaustavljeno zbog pritiska međunarodne zajednice

Tijekom slijedeća tri dana (23., 24., i 25. siječnja 1993.) trajali su daljnje akcije u kojima su oslobođeni Novigrad i sela Kašić, Maslenica, Smoković i Reljići, a na Velebitu su OS RH izbile na crtu Sveti Rok – Mali Alan – Tulove grede – planina Bobija. Glavni ciljevi operacije ostvareni napadima postignuti su već nakon 72 sata, ali zbog pritiska međunarodne zajednice i prijetnji sankcijama 25. siječnja je zaustavljeno napredovanje OS RH nadomak Obrovca i Benkovca. To su srpske snage iskoristile da se priberu, dovuku pojačanja i izvrše protunapad, koji je odbijen uvođenjem svježih snaga, od kojih je dio helikopterskim desantom prebačen iz Slavonije.

Akcijom Maslenica hrvatska vojska oslobodila je 202 kvadratna kilometra, a njih još 79 oslobođeno je u operaciji “Peruča” koja se zbila potpuno neplanirano odmah nakon opisane akcije HV-a.

Program proslave obljetnice VRO Maslenica

Trideseta obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica bit će obilježena nizom događanja od 20. siječnja do 13. veljače 2023., a središnja proslava jubilarne obljetnice održava se 21. siječnja 2023. u Zadru.

Od bogatog programa obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica izdvajamo misno slavlje vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, nastup Akrobatske grupe HRZ “Krila Oluje” koji će se sa zadarske rive moći pratiti od 14:30 i svečanu akademiju s nastupom orkestra HRM, Klape HRM “Sv. Juraj” i Policijske klape “Sv. Mihovil” u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zadru u 19 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja