Budi dio naše mreže

Ključna riječ: operacija-maslenica

Tigrovi u borbama za brdo Timor

Nakon oslobođenja hrvatskog juga sve do Prevlake u listopadu 1992. godine, intenzitet borbi na tom području se znatno smanjio. Velik dio 1. gardijske brigade koja je uz 4. brigadu bila nositelj oslobađanja tih prostora postupno je premješten na zadarsko ratište gdje je trebalo sačuvati dostignute položaje u operaciji „Maslenica“.

Posljednji boj za Drače

Proteklih dana u Domoljubnim minutama imali smo prilike čitati o neuspješnim pokušajima oslobađanja sela Drače u zadarskom zaleđu. Posljednji pokušaj 7. gardijska brigada „Pume“ izvela je na današnji dan, 5. ožujka 1993. godine.

Boj za Drače

U Domoljubnim minutama 26. veljače slušali smo o dolasku Taktičke grupe 7. gardijske brigade u zadarsko zaleđe s ciljem da ovlada selom Drače kraj Suhovara. Nakon nekoliko dana izviđanja terena te priprema za napad, na današnji dan, 3. ožujka 1993. godine, pokrenut je napad na Drače.

Diverzija kod Zemunika

Na današnji dan, 19. veljače 1993. godine u sklopu akcija Hrvatske vojske nakon operacije „Maslenica“ u zadarskom zaleđu, jedna se diverzantska skupina hrvatskih snaga ubacila iza neprijateljske linije kod Gornjeg Zemunika. Akcija je bila dugo i temeljito pripremana. Jedna skupina HOS-ovaca nekoliko je dana vršila izviđanja položaja koje su držali uglavnom pripadnici četničkih formacija.

„Crne mambe“ u Novigradu

U operaciji „Maslenica“ hrvatske snage oslobodile su velik dio zadarskog zaleđa. Srpske snage uskoro su krenule u protuudar. U zaleđe Zadra pristiglo je više od 4000 boraca, a među njima i Arkanovi Tigrovi i Vukovi s Vučjaka. Najprije su „slomili zube“ u Kašiću početkom veljače, a zatim su svu silinu napada preusmjerili prema novigradskom zaleđu i samom Novigradu. Žestoki napadi pokrenuti su 7. veljače, a kako hrvatske snage na tom području nisu bile dovoljno jake za obranu, Ante Gotovina pozvao je u Novigrad pripadnike 2. gardijske brigade.

Obrana oslobođenih krajeva nakon operacije "Maslenica"

Na današnji dan, 2. veljače 1991. godine, nezadovoljni hrvatski Srbi održali su dva mitinga poslije čega više nije bilo sumnje da se spremaju na oružani obračun za ostvarivanje svojih ciljeva.

Borbe za očuvanje oslobođenih područja iz operacije „Maslenica“

Nakon završetka operacije „Maslenica“ u kojoj su hrvatske snage od srpskog okupatora oslobodile velik dio zadarskog zaleđa uslijedile su žestoke borbe za očuvanje oslobođenih područja. U tim borbama, osobito za selo Kašić, posebno su se istaknuli pripadnici 3. bojne 3. gardijske brigade, Kobre iz Slavonskoga Broda.

Spomen na heroja Domovinskog rata Marija Glavotu

Na današnji dan 1993. godine u operaciji "Maslenica" tijekom borbi za Paljuv život je na oltar domovine položio heroj Domovinskog rata Mario Glavota. Kao zapovjednik satnije u 3. imotskoj bojni 4. gardijske brigade Mario je bio jedan od četvorice braće koji su se uključili u obranu Hrvatske. Njih trojica - Mario, Zdravko i Petar, bili su u 4. gardijskoj brigadi, dok je Ivica Glavota bio pripadnik Specijalne jedinice policije BATT PU Split.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja