Budi dio naše mreže

Paljenje zastave na Poljudu

Događaji na Maksimiru od 13. svibnja 1990. godine kada su Delije, navijači Crvene Zvezde, spriječili odigravanje utakmice beogradskog kluba s Dinamom, nagovijestili su da će se demokratske promjene koje su zahvatile Jugoslaviju pretvoriti u otvoreni sukob. Par mjeseci kasnije, u srijedu 26. rujna 1990. godine, pripadnici Torcide prekinuli su na Poljudu susret 8. kola jugoslavenske nogometne lige između Hajduka i Partizana pri rezultatu 2-0 za goste iz Beograda.

/ Borna Marinić

Taj događaj bio je navijački epilog nacionalnom strašću obilježene 1990. godine. Od  početka utakmice atmosfera na Poljudu bila je naelektrizirana, ispunjena nacionalizmom, ali i srdžbom navijača zbog katastrofalnog ulaska Hajduka u, pokazalo se, posljednje nogometno prvenstvo Jugoslavije. Prvi, kraći prekid Torcida je izazvala već u 2. minuti, jer se od guste i šarene magle brojnih dimnih bombi ništa na terenu nije vidjelo, da bi crnogorski sudac Branko Bojić iz Bara već u 25. minuti bio prinuđen i po drugi put prekinuti susret – ovaj put na nekoliko minuta – jer su pripadnici Torcide zapalili stotinjak baklji, od kojih su neke bačene i u teren.

U 73. minuti utakmice Torcida je provalila na teren. Suci i gostujući nogometaši odjurili su u svlačionice, a nogometaši Hajduka pokušali su zaustaviti eskalaciju nereda. No to nije bilo potrebno jer navijači Partizana ionako nisu došli na utakmicu, a Torcida nije iskazala želju za obračunom nego isključivo za iskazivanjem bunta. Dok su Torcidu na povratak na tribine nagovarali igrači Hajduka, kao i gradonačelnik Splita Onesin Cvitan, koji je preko razglasa molio za mir, policijske snage pasivno su promatrale što se zbiva.

Nije bilo šanse da se nastavi utakmica kao ni za povratak navijača na tribine. Pripadnici Torcide dugo su ostali na travnjaku skandirajući parole poput „O Hrvatska, o Hrvatska, nezavisna država“ i „U boj, u boj za narod svoj“ te klicajući prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu. Najveće oduševljenje među okupljenima svakako je označilo kidanje jugoslavenske zastave sa stadionskog jarbola. Ubrzo potom, uz skandiranje „Gotovo je, gotovo!“, zastava s petokrakom je zapaljena te ponovno dignuta na jarbol što je bila jasna naznaka da su toj državi dani odbrojeni, a utakmica je za zelenim stolom registrirana 3-0 za Partizan.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

 

 

 

 

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja