Budi dio naše mreže

Jaslicama na glavnom vatikanskom trgu ove se godine želi obilježiti 200 godina neovisnosti Perua, predstaviti život naroda u Andama te simbolizirati univerzalni poziv na spasenje.

/ lm

Jaslice na Trgu sv. Petra u Vatikanu prikazivat će stanovnike sela Chopcca u Andama, zajednice u peruanskom okrugu Huancavelica. Sastojat će se od više od 30 dijelova, a izradit će ga petero poznatih umjetnika iz toga područja, donosi Vatican News.

Božićna će smreka, 28 metara visoka, biti postavljena pored jaslica, a dolazit će iz Andala u talijanskom Trentinu. Delegacija iz Trentina pobrinut će se za ukrase, a omogućit će se i LED rasvjeta niske potrošnje.

Tradicionalno svečano otvorenje jaslica i paljenje lampica božićnog drvca održat će se, uz poštivanje epidemioloških mjera, na Trgu sv. Petra, u petak 10. prosinca, u 17 sati. Svečanost će predvoditi nadbiskup Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Guvernatorata Države Grada Vatikana. Istoga dana, u jutarnjim satima, papa Franjo primit će u audijenciju izaslanstva iz Huancavelice, Andala i Gallioa. Stvaranje jaslica nastalo je suradnjom Peruanske biskupske konferencije, biskupije Huancavelica, regionalne vlade, Ministarstva vanjske trgovine i turizma, Ministarstva vanjskih poslova i Veleposlanstva Perua pri Svetoj Stolica.

Likovi Djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa, tri kralja i pastira bit će napravljeni u prirodnoj veličini od materijala poput keramike, drva agave i stakloplastike, a bit će odjeveni u tradicionalnoj Chopcca odjeći. Tako će maleni Isus biti umotan u tipičnoj deki  iz područja Huancavelice, dok će kraljevi nositi u vrećama tipičnu hranu za to mjesto,  a ljame koje ih prate na leđima imat će peruansku zastavu. Rođenje Spasitelja navijestit će anđeo koji svira tipičan puhački instrument – Wajrapuco. Bit će prikazane i životinje koje inače žive na tome području.

Chopcca je inače zajednica od nešto više od 10 tisuća stanovnika. Seoska zajednica nalazi se istočno od grada Huancavelica, glavnog grada istoimenog okruga, na nadmorskoj visini od 3.680 do 4.500 metara nadmorske visine.

Još jedan prikaz jaslica bit će postavljen u dvorani Pavla VI., a izradit će ga mladi župe Sv. Bartolomeja iz Vicenze.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja