Budi dio naše mreže

Na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika te zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, u zajedništvu s kanonicima, svećenicima, bogoslovima i drugim vjernicima, požeški biskup, mons. Antun Škvorčević zaredio je bogoslova Požeške biskupije, Ivana Klarića iz župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj.

/ dp

Budući da se u Požeškoj biskupiji obilježava njezin zaštitnik, biskup je na početku euharistijskog slavlja pozdravio sve nazočne i čestitao današnju svetkovinu. Na poseban je način pozdravio bogoslova Ivana te ga ohrabrio poticajnim riječima o đakonatu i đakonskoj službi.

Foto: Antonio Kljajić

U prigodnoj homiliji, biskup je Ivanu uputio riječi ohrabrenja. Podijelio je radost što će Ivan reći svoj: “Evo me” kao znak prihvaćanja prvog stupnja svetoga reda.

Primi evanđelje kojemu si postao navjestitelj. Nastoj vjerovati što pročitaš, učiti što uzvjeruješ i živjeti kako učiš.

Đakonat je, ističe biskup, ona služba kojom se pristupa Isusu Kristu na oltaru i takvoga se daje vjernicima. Biskup je ohrabrio đakona da poput sv. Lovre bude blizu siromasima i da u njima vidi blago Crkve.

Foto: Antonio Kljajić

“Dragi Ivane, dobrodošao u službu. Neka te Duh Sveti kojega zazivamo dadne snagu da možeš vjerno vršiti sve ono što služba nosi”, zaključio je biskup homiliju s pozivom na molitvu za novog đakona kao i za one koji su na istom putu.

Nakon homilije uslijedio je čin ređenja koji se sastoji od obećanja, pjevanjem litanija, polaganjem ruku kao središnjim činom ređenja, oblačenjem dalmatike i štole te predajom evanđelistara riječima: “Primi evanđelje kojemu si postao navjestitelj. Nastoj vjerovati što pročitaš, učiti što uzvjeruješ i živjeti kako učiš”.

Foto: Antonio Kljajić

Na kraju euharistijskog slavlja, biskup je još jedanput čestitao novozaređenom đakonu Ivanu, njegovoj obitelji i pozvao sve na molitvu te zaključio blagoslovom.

Dragi Ivane, dobrodošao u službu. Neka te Duh Sveti kojega zazivamo dadne snagu da možeš vjerno vršiti sve ono što služba nosi.

Tijekom prigodnog programa u Dvorani sv. Terezije Avilske, biskup se još jedanput obradio đakon Ivanu zajedno s mladima iz đakonove župe te učenicima Katoličke gimnazije u Požegi, objavljeno je na webu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Foto: Antonio Kljajić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja