Budi dio naše mreže

O postizanju optimalne težine i usvajanju zdravih navika govorilo se u Argumentima Hrvatskog katoličkog radija. U emisiji su gostovale: potpredsjednica Udruge dr. sc. Martina Matovinović, dr. med, iz Zavoda za endokrinologiju KBC Zagreb, specijalistica interne medicine sa subspecijalizacijom iz endokrinologije i dijabetologije i članice Udruge izv. prof. dr. sc. Josipa Nakić, s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Mirna Trumbetaš, magistra nutricionizma.

/ mdj

Svjetski dan zdravlja obilježen je 7. travnja i tada je predstavljena udruga HUPTA (Hrvatska udruga za promociju tjelesne aktivnosti, prevenciju debljine i unapređenje zdravlja) koja je ovim povodom bila predstavljena našim slušateljima. Potpredsjednica Udruge Martina Matanović ovom je prilikom objasnila kako je došlo do osnivanja Udruge: “Shvatili smo da nedostaju praktični aspekti u radu s pretilim osobama. Pišući članak, shvatili smo da u Hrvatskoj nema niti istraživanja o ovom problemu te smo stoga to odlučile promijeniti i osnovati Udrugu.”

Prof. Josipa Nakić kazala je kako u Hrvatskoj postoji trend smanjene količine kretanja. “Naravno, ovaj trend nije prisutan samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, što je vidljivo preko indeksa tjelesne mase. Na pretilost utječe više faktora, a veći indeks mase govori o nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti”, objasnila je.

Mirna Trumbetaš je, nadovezujući se, govorila o pravilnoj prehrani, odnosno – o uvježbavanju uvođenja iste. Od koristi nam na tom tragu mogu biti i stručni razgovori, podsjetila je. “Recimo i to da pravila prehrana nije skupa, budući da se radi o hrani koja je svježa i koja se temelji na voću i povrću. Ne živimo u idealnom svijetu i trebamo kupiti i pripremiti ono što možemo; izbor je bitan, ali ne i presudan.”

Govoreći o prekomjerenoj tjelesnoj masi, ta je problematika u emisiji bila povezana i s djecom i mladima, koji se sve više susreću s ovom problematikom. Prof. Nakić tako je naglasila: “Djeca bi trebala biti uključena u sportove i trebalo bi raditi na podizanju razine svijesti o važnosti količine kretanja.” Trumbetaš je, govoreći o djeci nadodala: Kod djece je problem to što nemaju dobre prehrambene izbore i navike, a sve što usvajaju proizlazi iz obitelji.”

U nastavku emisije, objašnjeno je kako pretile osobe moraju naučiti osnovne stvari, što vrijedi i za osobe koje to nisu. Mnogi imaju problema s mehanikom kretanja, koja ima značajnu ulogu. Drugim riječima, nije dovoljno samo kretati se – već se kretati kvalitetno, što primjerice može podrazumijevati i način sjedenja na radnom mjestu.

Budući da se mnogi radnici bave fizičkim radom, objašnjeno je kako fizički rad pozitivno utječe na krvožilni sustav, a u isto vrijeme, ako se ne odrađuje pravilno – negativno utječe na mišićno tkivo i koštani sutav. Time je ponovno naglašeno – sve ono što radimo, trebamo raditi pravilno.

Što je još rečeno o pretilosti i kako je prevenirati možete poslušati ovdje. Emisiju je uredila i vodila Diana Tikvić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja