Budi dio naše mreže

O postanku i značenju riječi papa

Savjet pripremio dr. sc. Mile Mamić.

/ kv

Danas riječ papa označuje vrhovnog poglavara Katoličke Crkve. Klaić navodi njezino talijansko podrijetlo u koje nema sumnje, ali vjerojatnije je da je riječ preko latinskoga, uz potporu talijanskoga, došla u hrvatski jezik. Korijen te riječi zapravo je u grčkom. Papas je u dječjem grčkom jeziku značila otac.

U početku se to govorilo svakom svećeniku, svakom biskupu da bi se izrazila sinovska odanost. Vrlo rano, već u 6. stoljeću govori se samo najstarijemu među biskupima, a to jest Petrovu nasljedniku. Od pape Grgura Velikoga ta se riječ uglavnom pisala kraticom pp i bila je uglavnom rezervirana za vrhovnoga poglavara Crkve.

K nama je riječ došla vrlo rano zajedno s kršćanstvom. Riječ je u nas potvrđena u 13. stoljeću. Upravo zbog svojega prvotnoga značenja otac riječ papa se upotrebljavala ispred imena vrhovnog poglavara Crkve, ali je pomalo izgubila ono prvotno značenje i postala naziv za vrhovnoga crkvenog poglavara. Stoga danas uobičajeni naslov sveti otac ispred imenice papa ne osjećamo suvišnim.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja