Budi dio naše mreže

Ključna riječ: mile-mamic

Poginuo fra Mile Mamić

Na današnji dan, 17. srpnja 1991. godine, u obrani rodnog sela poginuo je hrvatski branitelj fra Mile Mamić.

Hrvatske riječi u vezi s uskrsnućem i njihovo značenje

Ima puno razloga da bi se moglo govoriti o Hrvatima kao uskrsnom narodu. Malo je naroda koji imaju toliko bogatstvo riječi u vezi s uskrsnućem. I zato možemo opravdano reći da je hrvatski uskrsni jezik, piše Mile Mamić.

Križ, križni put, golgota, kalvarija i njihovo značenje

Korizma je u samome vrhuncu – Velikom tjednu, a njegov drugi dio - Sveto trodnevlje svojim liturgijskim bogatstvom sažetak je i završnica povijesti spasenja ljudskoga roda. A vrhunac Svetoga trodnevlja jest Kristova uskrsna pobjeda nad smrću – njegovo uskrsnuće, koje je temelj i naše uskrsne nade jer on je „uskrsnuće i život“. On ima „riječi života vječnoga“. Profesor Mile Mamić donosi temeljito jezično i duhovno promišljanje o našim kršćanskim temeljima.

DR. SC. MILE MAMIĆ Muka Kristova i hrvatska kulturna baština u vezi s njom

Korizma je. Sama riječ korizma posuđenica je romanskoga podrijetla. U vezi je i s latinskim quadragesima. Postoji i naša prevedenica četrdesetnica. To je vrijeme odricanja, posta, pokore, priznanja svoje grješnosti, svojih grijeha, kajanja, skrušenja. To je posebno milosno vrijeme dubljeg promišljanja o Bogu, sebi i drugim ljudima. To je vrijeme pomirenja s Bogom, obraćenja. Sin Božji postao je čovjek i ostao Bog.

DR. SC. MILE MAMIĆ - Jedan od rijetkih jezikoslovaca koji se bavi hrvatskim kršćanskim nazivljem

Dr. sc. Mile Mamić  jedan je od rijetkih jezikoslovaca koji se intenzivnije bavi hrvatskim kršćanskim nazivljem. Slušateljima Hrvatskoga katoličkog radija profesor Mamić poznat je po zanimljivim jezičnim savjetima u emisiji Učimo hrvatski. Ovih dana Informativni centar u Međugorju objavio je knjigu Hrvatsko kršćansko nazivlje (II.) nastalu na temelju profesorovih članaka u Glasniku mira u Međugorju. Profesor Mamić u razgovoru nam je objasnio i kako su jezični savjeti okupljeni u ovoj knjizi povezani sa 75. obljetnicom blajburške tragedije.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja