Budi dio naše mreže

Ključna riječ: hrvatski-jezik

Zlatna fromula ča-kaj-što je tvrđava, stožer i bedem koji štiti naš jezik, naš narod, naše ozemlje i našu hrvatsku budućnost

Akademik Drago Štambuk, jedan od najistaknutijih hrvatskih diplomata, trenutačno veleposlanik u Iranu, liječnik, pjesnik, autor i dugogodišnji promicatelj „Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što“, koja je proglašena hrvatskim kulturnim dobrom i stavljena na zaštićenu listu Nacionalne nematerijalne baštine. U Kulturnim biserima Hrvatske govorio je o trojstvenosti hrvatskoga jezika, o četiri desetljeća dugom promicanju Zlatne formule ča-kaj-što i svehrvatskoj pjesničkoj smotri Croatia rediviva.

Ima li razlike između termina „Uskrs“ i „Vazam“?

"Dakle, crkvenoslavenski naziv Uskrs jest istoznačnica za starohrvatski termin Vazam, pa prvi ne znači „uzkrijes“ niti „krasnoće“ ili „rast, napredak“, niti drugi znači „uzeti meso“ ili hranu poslije posta, nego i jedan i drugi jesu prilagođeni prijevodi grčke riječi diabasis što na hebrejskome znači Pesaḥ ili Pasha, tj. u židovskoj tradiciji Prijelaz (makar ima i drugačijih tumačenja značenja riječi) iz ropstva u slobodu, a u kršćanskoj Prijelaz iz osude i smrti u oslobođenje i život."

Hrvatske riječi u vezi s uskrsnućem i njihovo značenje

Ima puno razloga da bi se moglo govoriti o Hrvatima kao uskrsnom narodu. Malo je naroda koji imaju toliko bogatstvo riječi u vezi s uskrsnućem. I zato možemo opravdano reći da je hrvatski uskrsni jezik, piše Mile Mamić.

Hrvatska čitanka "Šestica" najbolji je europski udžbenik

Udžbenik iz hrvatskoga jezika za šesti razred osnovne škole 'Šestica' u izdanju Profil Kletta proglašen je najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju BELMA - Best European Learning Materials Award. Razgovarali smo s jednom od autorica nagrađenog udžbenika, profesoricom hrvatskoga jezika Dianom Greblički-Miculinić.

DR. SC. MILE MAMIĆ - Jedan od rijetkih jezikoslovaca koji se bavi hrvatskim kršćanskim nazivljem

Dr. sc. Mile Mamić  jedan je od rijetkih jezikoslovaca koji se intenzivnije bavi hrvatskim kršćanskim nazivljem. Slušateljima Hrvatskoga katoličkog radija profesor Mamić poznat je po zanimljivim jezičnim savjetima u emisiji Učimo hrvatski. Ovih dana Informativni centar u Međugorju objavio je knjigu Hrvatsko kršćansko nazivlje (II.) nastalu na temelju profesorovih članaka u Glasniku mira u Međugorju. Profesor Mamić u razgovoru nam je objasnio i kako su jezični savjeti okupljeni u ovoj knjizi povezani sa 75. obljetnicom blajburške tragedije.

1 2 3 11
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja