Budi dio naše mreže

Slavimo blagdan katedre ili stolice svetog Petra, blagdan koji rimska Crkva slavi od najstarijih vremena.

/ Ivan Barbarić

Ovaj se blagdan prvotno slavio u siječnju, kao spomen na prvu misu koju je apostol Petar održao u Rimu. Čini se da se u današnjem obliku ovaj blagdan počeo slaviti u osmom ili devetom stoljeću i to najprije u Antiohiji, ne u Rimu. Međutim, drugi ga liturgičari smatraju izvorno rimskim blagdanom. Iz početka su se slavila oba blagdana, u siječnju i u veljači i to na dva različita mjesta, u Vatikanskoj bazilici i na groblju u Via Salaria. Oba blagdan slavila su ipak isto biskupsko sjedište s kojega je Petar predsjedao rimskom Crkvom. Ovaj blagdan ujedno je slavio i događaj iz evanđelja po Mateju kada je Petar na Tiberijadskom jezeru ispovijedio svoju vjeru u Isusovo božanstvo i zauzvrat od Njega prozvan Stijenom na kojoj će utemeljiti svoju Crkvu.

Kako bilo, ovaj blagdan prvenstveno slavi svetoga Petra kao prvog rimskog biskupa, prvaka među apostolima i ulogu pape kao njegovog nasljednika. Blagdan drugotno slavi i relikvije biskupskog sjedišta ili katedre za koju se smatra da je s nje Petar predsjedao rimskom Crkvom.

Sama katedra, kojoj mnogi niječu autentičnost, smatrana je autentičnim Petrovim sjedištem, koje je izvorno stajalo u krstionici stare bazilike svetoga Petra. Danas se njezini ostatci nalaze unutar veličanstvenoga prijestolja koje se nalazi u apsidi nove Petrove bazilike a koje je izradio veliki barokni kipar Bernini. Samo prijestolje izrađeno je od bronce i pridržavaju ga kipovi četvorice crkvenih naučitelja, dvojice istočnih: svetog Atanazija i svetog Ivana Zlatoustog, i dvojice zapadnih: svetog Ambrozija i svetog Augustina. Iznad se nalazi ovalni prozor koji prikazuje golubicu Duha Svetoga koja se spušta s neba. Sama stolica unutar brončanog relikvijara izrađena je od drva, te su se na njoj u srednjem vijeku ustoličavali pape. Stolica zadnji je put izložena javnom štovanju u 19. stoljeću za pape Pija IX.

Papa Benedikt XVI, govoreći o ovome blagdanu, podsjeća nas da je stolica svetog Petra znak Božje ljubavi prema nama, koji je htio okupiti svoju Crkvu oko svetog Petra i povesti je putem spasenja. Na današnji dan zahvaljujemo Bogu na poslanju koje je povjerio apostolu Petru i njegovim nasljednicima. Molimo stoga danas za Petra naših dana, papu Franju, da mu Gospodin poda snage da mudro vodi Kristovu Crkvu putem njegove Evanđelja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja