Budi dio naše mreže

U emisiji HKR-a "Pod križem", u utorak 17. siječnja, o trima duhovnim disciplinama: postu, molitvi i djelima ljubavi govorio je vlč. Branimir Budinski, župnik Župe sv. Josipa radnika u Gajnicama.

/ ab

Danas se u Crkvi slavi sveti Antun opat čije su nam osobitosti znane zahvaljujući životopisu kojeg je napisao sv. Atanazije. Kreposti koje je on nasljedovao dane su i nama za nasljedovanje kao ljudima vjere. Sveti se Antun posvetio trima disciplinama iz naslova, a to su post, molitva i milostinja. Razdao je svoje imanje, bez prestanka je molio te se nastanio u mjesto posta, u pustinju.

„U tim trima disciplinama naš je poziv i naše poslanje”, ističe vlč. Budinski.

U tim trima disciplinama naš je poziv i naše poslanje.

Post, molitvu i djela ljubavi susrećemo na početku korizme. Oni „uređuju naše odnose s Bogom i drugima te jačaju duh i tijelo”. Isus u šestom poglavlju Matejevog evanđelja navodi te discipline od najniže prema najvišoj. „Od milostinje s kojom je najlakše započeti, preko molitve koja prati i milostinju i post pa sve do posta s kojim se ulazi u dublji odnos s Bogom”,  tumači vlč. Budinski.

Postavlja se pitanje kako oblikovati odnos? Ali na dobar način da postigneš biti kršćanin u punom smislu, kako uopće izbjeći zloporabu? Naime, Isus paralelno za svaku od disciplina navodi napast čija je zajednička nit „pretvoriti disciplinu duha u nešto protivno duhu, milostinju mogu pretvoriti u samopokazivanje i duhovnu oholost. Molitvu mogu staviti u službu samohvale i nadmetanja, a postom se mogu truditi oko svoga društvenoga statusa”, donosi vlč. Budinski.

Isus izlaz vidi u nutarnjem stavu, u skrovitosti.

Milostinja-djelo ljubavi

Napast krivog davanja milostinje, prisutna je u svima nama. Kako bi ju u skrovitosti dijelili „potrebno je izgraditi sućutno srce” koje će dijeliti tako da „ljudsko dostojanstvo siromaha raste, a ne da se umanjuje. To nije lako. Trebam nestati iz svoje milostinje onako kako je Bog nestao iz vidljivosti u životu svojih stvorenja. Time će milostinja biti čista, ja skriven, a onaj kome je udijeljena zaštićen i slobodan”, ističe vlč. Budinski.

Potrebno je izgraditi sućutno srce koje će dijeliti tako da ljudsko dostojanstvo siromaha raste, a ne da se umanjuje.

Molitva

Drugom disciplinom – molitvom, ulazi se u prostor intime s Bogom. Kad govori o molitvi, Isus traži da se skrijemo od ljudi. „Tek kada te nitko od ljudi ne vidi i ne čuje, može se stvoriti prostor između Boga i tebe, prostor skrovitosti, sve što je u tvom srcu. A ono što je u tvom srcu nije za rasprodaju, nije za plac, nije za svakoga, nego za Boga. Isto tako je i s grijesima. Predati mu grijehe možeš samo kad si skriven, kad izneseš srce pred Boga onakvo kakvo jest, sa svim svojim manama i gadostima; tek tad će ti uzvratiti nebeski Otac”, nadodaje vlč. Budinski.

Kako ne bi molili isprazno, Isus nas uči moliti. Mi molimo „Oče naš”. „Bit molitve Očenaša jest u tome da se Bog ne mijenja našom molitvom, nego Mu dopuštamo da On mijenja nas, i to se zove uslišanje!”, objašnjava vlč. Budinski i pita „Moliš li ti tako da budeš uslišan?”

Bit molitve Očenaša jest u tome da se Bog ne mijenja našom molitvom, nego Mu dopuštamo da On mijenja nas, i to se zove uslišanje.

Post

Jednako kao prethodne dvije discipline, post kao treća disciplina važan je i težak. Danas je postao sekularna praksa „koja fokus baca na tijelo i njegove beneficije”, no nama je važno shvatiti da je post religiozna praksa. „Religiozna praksa posta je duh, a ne tijelo. To što se događa u mom duhu, tiče se i moga tijela, moga odnosa s drugima koji se događaju po tijelu i obratno; to što se događa u mom tijelu, tiče se moga duha, odnosa s Bogom. Post je tu kako bih ja doveo u red svoje strasti”, ističe vlč. Budinski.

Post pokazuje područja koja nisu pod našom kontrolom. „Kada ti svojim snagama ne možeš istjerati zlu silu, vrijeme je za post. Isus te upućuje na duhovne discipline. Jer u postu ima manje mene, mojih snaga, moje važnosti, vidim svoje granice, slabosti. To je jedini način da bude više Boga, da on dođe u središte. Zato je post na vrhuncu piramide”, govori vlč. Budinski.

Kada ti svojim snagama ne možeš istjerati zlu silu, vrijeme je za post.

Više o disciplinama duha, „koje su usmjerene na rast pred Bogom i oblikovanje svoga života njegovom riječju”, možete saznati gledanjem i slušanjem emisije koja se nalazi ovdje.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja