Budi dio naše mreže

Ključna riječ: post

Na Veliki petak postimo i ne jedemo meso

Na Veliki petak, uz Pepelnicu ili Čistu srijedu, Katolička Crkva propisuje strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs.

Istinski post ili prilika za uživanje u najboljim specijalitetima?

Kuzmičić ističe kako je post doista zaboravljena vrlina u Katoličkoj crkvi. Danas rijetki poste, iako je post propisan svega dva puta godišnje – na Čistu srijedu i Veliki petak. Post je sveden na minimum, kaže ovaj vjeroučitelj, te podsjeća na propise o postu-najesti se jednom do sita, a mogu se uzeti i još dva manja obroka.

Što je post, a što nemrs?

Vjernici vrlo često miješaju ili poistovjećuju pojmove post i nemrs. Post označava jedan obrok u danu, a nemrs znači ne jesti meso. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

HALO, VELEČASNI? Korizma je pred vratima, kako postiti?

Posti li se i korizmenim nedjeljama te što učiniti kada uočimo nepoštivanje Tijela Kristova u pričesti neka su od pitanja slušatelja HKR-a na koja je u petak u emisiji „Halo, velečasni?” odgovarao mons. Zlatko Koren, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu.

DUHOVNI VIKEND Neki se boje posta, neki šutnje, ali plodovi su veliki!

"Dođite na Veternicu. Naša najstarija sudionica u potrazi za odgovorima bila je baka od 83 godine. Važno je dolasku pristupiti kao da imate zakazan termin za magnetsku rezonancu. Brinite o svojoj duši, nemojte  dopustiti da ona zadnja čeka", rekao je ravnatelj Duhovnog centra na Veternici velečasni Damjan Koren. Riječ je o vikendu posta, molitve i šutnje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja