Budi dio naše mreže

Ključna riječ: post

Što znači "postiti" za svece?

Budući da su sveci u svemu sjedinjeni s Bogom, oni dijele Njegovu želju. I oni žele da se približimo našem Gospodinu i da i sami postanemo sveci. Najbolji način kako možemo častiti svece je taj da i sami rastemo u svetosti.

Postiš li od ogovaranja bližnjih?

Korizma je za nas, kršćane, povlašteno razdoblje. To je odlična prilika da napokon istinski zakoračiš u pustinju svoga života, a u toj pustinji željno te očekuje tvoj Bog, piše u novoj tjednoj kolumni za Hrvatsku katoličku mrežu fra Goran Azinović.

Održan seminar posta, molitve i šutnje u Đakovu

Ovaj spoj posta, molitve i šutnje predstavlja vrlo snažno sredstvo za osobno duhovno osvježenje, produbljenje vjere i porast duhovnog kapitala u čovjeku. To potvrđuju iskustva sudionika koja se izmjenjuju na kraju seminara.

Fra Antonio Primorac: Čovjek često poseže za postom kako bi u sebi probudio glad za onu hranu koju nalazi jedino u Bogu

Fratri iz župe Međugorje ove godine održavaju župne korizmene kateheze svake srijede kroz vrijeme korizme nakon večernje svete mise u 19:30 sati. Drugu korizmenu katehezu u srijedu, 8. ožujka, u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju održao je fra Antonio Primorac koji je govorio o postu. Večer je započela molitvom i čitanjem Svetog pisma, odnosno dio Evanđelja po Mateju u kojemu se govori o postu, a glazbena pratnja tijekom večeri bila je župljanka Drina Dodig. Fra Antonio je na početku kazao da su post, molitva i djela milosrđa za Biblijskog čovjeka temelji pravednosti pred Bogom, a korizma koju karakteriziraju post, molitva i djela milosrđa je jedan hod u kojem čovjek otkriva višu pravednost, odnosno da je korizmeni hod put usavršavanja.

HALO, VELEČASNI? Čega se odreći u korizmi, ako mi odricanje od hrane nije problem?

Treba li na kraju molitve Očenaša u misi izostaviti Amen? Čega se, osim hrane, odreći u korizmi i smije li na misi čitati udovica koja nevjenčano živi s muškarcem, bila su neka od pitanja na koje je vlč. Ljubo Vuković, župnik Župe sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji, odgovarao u emisiji "Halo, velečasni?" 3. ožujka.

Sv. Petar Krizolog o molitvi, postu i milostinji

Post ne donosi ploda ako ga ne "zalijeva" milosrđe. Post presuši kad presuši milostinja. Milostinja je prema postu kao kiša prema zemlji. Koliko god obrađivali svoje srce, čistili tlo svoje naravi, iskorjenjivali poroke, sijali kreposti, ako ne oslobodite izvore milosrđa, vaš post neće uroditi plodom.

1 2 3 6
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja