Budi dio naše mreže

Ključna riječ: post

Budi muško, prijavi se na molitvu i post za svoju suprugu

Inicijativa "Muževi, ljubite svoje žene" ili "prva srijeda u mjesecu" zajednice "Muževni budite" uključuje molitvu te post prve srijede u mjesecu za sve sadašnje, ali i buduće supruge. Sastoji se od prigodnog citata iz Svetog pisma i razmatranja koji se čitaju te pripravne molitve koja se moli večer prije samog posta, a prijava se vrši slanjem mail-a na muzevnibudite@gmail.com uz opis: ‘Muževi, ljubite svoje žene'.

Korizmenim postom obnovi svoj odnos s Bogom!

Adam i Eva svojim su grijehom razdvojili čovječanstvo od Boga, a taj je odnos kasnije obnovljen u Isusu Kristu. Post nas podsjeća na prvu Božju pouku upućenu čovjeku i vidljivi je zalog naše želje za ponovnim sjedinjenjem s Bogom.

Na Veliki petak postimo i ne jedemo meso

Na Veliki petak, uz Pepelnicu ili Čistu srijedu, Katolička Crkva propisuje strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs.

Istinski post ili prilika za uživanje u najboljim specijalitetima?

Kuzmičić ističe kako je post doista zaboravljena vrlina u Katoličkoj crkvi. Danas rijetki poste, iako je post propisan svega dva puta godišnje – na Čistu srijedu i Veliki petak. Post je sveden na minimum, kaže ovaj vjeroučitelj, te podsjeća na propise o postu-najesti se jednom do sita, a mogu se uzeti i još dva manja obroka.

Što je post, a što nemrs?

Vjernici vrlo često miješaju ili poistovjećuju pojmove post i nemrs. Post označava jedan obrok u danu, a nemrs znači ne jesti meso. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja