Budi dio naše mreže

Vjernici u Slavoniji vrlo su pobožni Gospi. Pokazuju to čak četiri marijanska svetišta na području Slavonije. Uz nadbiskupijsko marijansko svetište u Aljmašu, u Ilači se za pomoć moli Gospa Ilačka na Vodici, stanovnici Cvelferije hodočaste Skrovitoj Gospi Šumanovačkoj, a hodočasnici iz đakovačkog kraja Žalosnoj Gospi Dragotinskoj.

/ hjb

Dragotin je mjesto sedam kilometara udaljeno od Đakova na čijem se ulazu s te strane, na uzvisini, nalazi Gospino svetište. U njegovom središtu drevna je crkva – najstarija Gospina crkva u istočnoj Hrvatskoj. U vrijeme Domovinskog rata Dragotin je bio jedino nezaposjednuto marijansko svetište u ratom zahvaćenom istoku Hrvatske.

Crkva se prvi put spominje 1332. godine i to kao središte dragotinske župe. “Za turskog zuluma u ovim krajevima, sve do 1681. godine, ona je bila i središte kršćanskog života gotovo svih naselja smještenih na padinama Dilja. Ali, na putu prema Beču, Turci opustošiše dragotinsku župu”, zapisao je u svojoj knjižici “Gospi Dragotinskoj” iz 1998. vlč. Ivan Zidrum, dugogodišnji upravitelj dragotinskog svetišta i dodaje:

“Iz vremena turskih osvajanja potječe i slika Žalosne Gospe, koja se i sada nalazi u crkvi. To je zasigurno najvrjednija povijesna znamenitost u dragotinskoj crkvi. Nepoznati umjetnik htio je valjda izraziti: kao što je velika žalost obuzela Mariju dok je gledala muku i mrtvo tijelo svoga Sina, jednako je se bolno dojmilo veliko stradanje njezine djece kršćana u vrijeme turskog zuluma.”

Žalosna Gospa Dragotinska / Facebook

Legende o svetištu

Uz marijansko svetište u Dragotinu vežu se i neke legende. Prva legenda kaže kako su mještani Dragotina i susjednoga sela Novih Perkovaca htjeli graditi crkvu u dolini, na “granici” dva sela. Preko dana konjima bi dovozili cigle i materijale za gradnju, no tijekom noći sav bi materijal nestao i pojavio se na brdu. Dogodilo se to tri puta, nakon čega su mještani shvatili kako sama Gospa ne želi crkvu na mjestu koje su oni namijenili, već na proplanku koji se uzdiže iznad sela.

O tome koliko je Žalosna Gospa vezana uz Dragotin, govori i druga legenda. Priča se kako je, nakon što je Dragotin prestao biti župa, slika Žalosne Gospe odnesena u Trnavu. Nekim čudom, slika bi se ubrzo vratila na svoje mjesto u dragotinskoj crkvi. Danas se na glavnom otaru crkve nalazi kip Majke Božje s krunom na glavi i Isusom u naručju, no slika Žalosne Gospe još uvijek se nalazi u crkvi i privlači brojne vjernike.

Svetište je obnovljeno i spremno dočekuje hodočasnike

Godine 2015. završen je dvadesetogodišnji projekt obnove dragotinskog svetišta, kojom prilikom je obnovljena unutrašnjost crkve i uređen otvoreni prostor svetišta, s natkrivenim oltarom. Svake godine, već stoljećima, za Veliku Gospu u Dragotin hodočaste tisuće vjernika, neki zavjetno i pješice, u predvečerje velike marijanske svetkovine, na svetu misu i procesiju sa svijećama te iznošenje slike Žalosne Gospe, a drugi na sam blagdan Uznesenja BDM na nebo.

Pozivamo vas da ovih dana svakako posjetite neko od brojnih Gospinih svetišta. Ako ste u blizini, upoznajte i dragotinsko i povjerite svoje molbe Gospi Žalosnoj, koja je narod čuvala i u vrijeme turskih osvajanja, pa kako ne bi i u ovim danima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja