Budi dio naše mreže

Čovjek nije zdrav ako osjeća nemir ili preciznije kazano – nemir je jedna vrsta bolesti. Tko neprestano živi u nemiru, u svađi, on je bolestan, on boluje. Mogu mu svi liječnički nalazi biti izvrsni, ali čovjek koji živi u nemiru ipak u potpunosti nije zdrav.

/ im

Lako je uočiti nemirna čovjeka, ali još je lakše primijetiti čovjeka ispunjena mirom. Što je to zapravo mir? Svi za njim čeznemo, ali rijetki ga imaju, rijetki ga osjećaju. Hebrejska riječ šalom znači „mir“, ali ta je riječ također bogata i drugim značenjima. Riječ šalom čak označava i „tjelesno zdravlje“. Čovjek nije zdrav ako osjeća nemir ili preciznije kazano – nemir je jedna vrsta bolesti. Tko neprestano živi u nemiru, u svađi, on je bolestan, on boluje. Mogu mu svi liječnički nalazi biti izvrsni, ali čovjek koji živi u nemiru ipak u potpunosti nije zdrav.

Nemir je podla bolest, baš kao i karcinom. Ušulja se tiho pa odjednom bukne i poput bombe razori sav organizam.

Nemir je podla bolest, baš kao i karcinom. Ušulja se tiho pa odjednom bukne i poput bombe razori sav organizam. Kao što katkad samo najpreciznije snimke mogu dijagnosticirati karcinom, tako samo najveći stručnjaci mogu otkriti nemir unutar čovjeka. Božji mir otkriva u čovjeku sav njegov nemir. Premda moderan čovjek redovito vježba, odlazi u teretane, zdravije se hrani, ali ipak današnje društvo sve više
boluje od nemira. Današnjem svijetu nedostaje šalom. Tek kad mir zavlada između Boga i ljudi, između čovjeka i čovjeka, priroda će ozdraviti, a s njom i sam čovjek. Mir je naše zdravlje; mir je najbolja hrana i naš najbolji lijek.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 14 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Krista Kralja u Čitluku (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja