Budi dio naše mreže

Pretvorite svoje monotone zadatke na poslu i kod kuće u mogućnosti za duhovni rast.

/ mp

Iako nam se ponekad čini da nas svakodnevica udaljuje od Boga, to ne mora biti točno. Postoje mnogi sveci koji su život proveli radeći svakodnevne poslove i koristili svakodnevne zadatke kako bi se približili Bogu, donosi Aleteia.

Primjerice, sveti Martin iz Porresa je smio raditi samo poslove koje drugi ljudi nisu željeli kad je tražio da se pridruži dominikanskom samostanu. Zapravo je veći dio svog života bio sluga i tek nakon posebnog dopuštenja na kraju mu je bilo dopušteno da pomaže u ambulanti brinući se o bolesnicima. Njegovi dani nisu bili glamurozni i nije napisao duboke knjige niti evangelizirao cijele zemlje. Ali male zadatke koje je morao obaviti koristio je kako bi se približio Bogu.

Službenica Božja Chiara Corbella Petrillo otkrila je kako Bogu može ponuditi sve kao supruga i domaćica. Često je Bogu prinosila male stvari poput spremanja kreveta, kuhanja kave i čišćenja poda. Otkrivanje ove tajne pomoglo je transformirati njezinu svakodnevnu rutinu i postalo je nešto važno oko čega treba voditi računa, a ne nešto nepotrebno oko čega treba žuriti.

Slijedeći primjer Martina, Chiare i nebrojenih drugih, evo nekoliko primjera načina kako pronaći Boga u najdosadnijim i naizgled nevažnim dijelovima jednog dana.

Prikažite najmanje drage zadatke kao molitvu

Čekate u dugačkom redu? Perete pod? Popravljate kopirke na poslu? Molite kroz to. Započnite deseticu krunice ili ako vam je potrebna veća koncentracija, prikažite Bogu ono što radite kad započnete. Mogli biste reći nešto jednostavno poput: “Trebam pomoć u popravljanju ovog pisača” ili “Gospodine, požuri mi pomoći” ili napravite znak križa.

Svoje dnevne frustracije prikažite za ljude koji pate

Napišite popis molitvenih nakana, a onda kada vaš grijač prestane raditi ili kada treća narudžba za preuzimanje u trgovini nema niti jedan od sastojaka koji vam treba, imate razloga za strpljenje. Možda je taj razlog vaš rođak koji se bori s rakom ili vaš kolega koji je upravo dobio otkaz. U svakom slučaju, daje smisao neugodnostima koje doživljavate, kao i usmjeravanje vaših misli na tuđu patnju umjesto na vašu vlastitu.

Molite se svaki put kad uđete u automobil

Izgovorite kratku molitvu svom anđelu čuvaru ili “Zdravo, Marijo” tražeći zaštitu na vašem putu. Ne samo da je to vrlo praktična molitva već pomaže da posvetite veći dio svog dana Bogu.

Molite se prije jela

Možete izgovoriti jednostavnu molitvu: “Hvala ti, Isuse, na ovoj hrani” ili klasičnu “Blagoslovi nas, Gospodine”. Priprema i jedenje hrane neprestano prožima naš dan. Zahvaliti Bogu za vrijeme obroka način je da mu ponudite jutro i popodne.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Slušajte HKR

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja