Budi dio naše mreže

8. lipnja 1990. predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske na sjednici pod predsjedanjem predsjednika dr. Franje Tuđmana raspravljalo je o sustavu i metodi svoga rada, o osnovnim radnim zaduženjima članova te se dogovorilo o tome. Na sjednici se razgovaralo i o oružju Teritorijalne obrane, koje je 22. svibnja preneseno u skladišta JNA, pa je zaključeno da nadležni organi u republici neodgodivo poduzmu sve korake da bi se to oružje što hitnije vratilo u odgovarajuće osigurane prostore Teritorijalne obrane. Predsjedništvo je donijelo zaključak o osnivanju Gradskog štaba Teritorijalne obrane Zagreb, što je bio dio provođenja tekućih promjena u organiziranju Teritorijalne obrane.

/ Borna Marinić

Istog dana na sjednici Vijeća republika i pokrajina Skupštine SFRJ potvrđen je mandat novoj dvanaestorici delegata Sabora Socijalističke Republike Hrvatske u Skupštini SFRJ. Novi delegati u Vijeću republika i pokrajina bili su: Dušan Bilandžić, Josip Bušić, Branimir Glavaš, Drago Krpina, Anđelko Krušićević, Ivan Lučev, Ivan Mikulić, Petar Šale, Milan Tapalović, Ivan Tormaš, Janko Vasiljević i Đuro Vidmarović. Od dotadašnjih delegata ostao je samo Anđelko Krušićević.

8. lipnja 1991. predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman sazvao je sedmu sjednicu Vrhovnog državnog vijeća na kojoj su razmotreni: Izvještaj predsjednika Republike sa šestog sastanka predsjednika u Sarajevu te polazišta za najavljeni trajni sastanak predsjednika Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine; stajališta Hrvatske u odnosu na prijedlog Bosne i Hercegovine i Makedonije; pripreme za provedbu rezultata referenduma i rezultati razgovora vladinih delegacija i skupina stručnjaka Slovenije i Hrvatske; provedba odluka Predsjedništva SFRJ od 9. svibnja 1991.; problemi koordinacije, kumulacije funkcija i racionalnost poslovanja u državnoj upravi te druga pitanja. Vijeće je razmotrilo informaciju o pripremama za permanentno zasjedanje Sabora RH u drugoj polovici lipnja radi provedbe rezultata referenduma odnosno proglašenja samostalnosti. Također, zahtijevao se povrat konfiscirane imovine u Srbiji.

Istog dana imenovan je novi zagrebački pomoćni biskup, 52-godišnji Juraj Jezerinac, donedavno hrvatski župnik u Kanadi. U Hrvatsku se vratio 31. svibnja 1991.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja