Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. sjednica Predsjedništva SFRJ odgođena je zbog postavljanja novih uvjeta predstavnika Srbije, njezinih pokrajina i Crne Gore u Predsjedništvu SFRJ. Za svoj pristanak za proglašenje Stipe Mesića predsjednikom iz Predsjedništva traže da Hrvatska i Slovenija odustanu od donesenih akata o razdruživanju.

/ Borna Marinić

U noći s 29. na 30. lipnja 1991. Vrhovno državno vijeće na sjednici, koju je sazvao predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, najnoviju političku situaciju nakon razgovora i postignutih dogovora s predstavnicima Europske Zajednice.

Izdano je službeno priopćenje koje glasi: „Vrhovno državno vijeće odlučno osuđuje pogrešna tumačenja i iskrivljavanje dogovora s predstavnicima Europske Zajednice od članova Predsjedništva SFRJ Borisava Jovića, Branka Kostića, Jugoslava Kostića i Sejde Barjamovića. Republika Hrvatska nije odustala od Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti, niti su to predstavnici Europske Zajednice od nje tražili.” 

Vijeće je dalo punu podršku odlukama Vlade RH da se obustavi upućivanje novaka na odsluženje vojnog roka u JNA do daljnjega te je predložila Vladi da se u sklopu civilne zaštite uspostavi poseban odjel za organizaciju i koordinaciju odreda narodne zaštite. Ubrzo nakon toga utemeljeni su i krizni štabovi.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja