Budi dio naše mreže

28. svibnja 1990. u povodu upita i protesta iz Slovenije i Hrvatske, predstavnici JNA objasnili su da oružje slovenske i hrvatske Teritorijalne obrane nije oduzeto nego samo premješteno u sigurnija skladišta. Naravno, to se pokazalo kao laž.

/ Borna Marinić

Istog dana oko 21:30 nepoznate osobe kod Knina kamenovale su četiri autobusa kojima su se vjernici vraćali iz Marije Bistrice sa završene crkvene manifestacije „Susret mladih Crkve u Hrvata”. Lakše je ozlijeđena jedna putnica.

28. svibnja 1992. godine neovisnost Republike Hrvatske priznala je Šri Lanka.

Istog dana u 19 sati neprijatelj je sa svojih položaja u Musapstanu ispalio nekoliko minobacačkih projektila na Čubrijan, sjeverozapadni rubni dio Zadra, a nešto prije toga ispaljeno je nekoliko granata na Zemunik Donji. Pokušao je uči u Smrdelj kod Donjega Zemunika. Hrvatska vojska proboj je odbila.

Dalekometnim topništvom iz smjera Motajice napadnut je Slavonski Brod i Bosanski Brod. Napadnut je i Slavonski Šamac te Slavonski Dubočac. Neprijatelj se u noći na 28. oglašavao i na pakračkom ratištu, a otvarana je vatra i na novljanskom bojištu. Više je puta topništvom i pješačkom vatrom napadnuta Sunja, a primirje je prekršeno i na pokupskom ratištu. 

Na karlovačkom bojištu, nakon dvodnevnoga zatišja, obnovljeni su napadi na položaje HV-a i civilne objekte, a tako je bilo i na dugoreškom bojištu. Neprijatelj je u 20:20 s položaja u Čitluku na položaje HV-a u Ornicama na gospićkom području ispalio deset minobacačkih granata. Nakon četverodnevnoga zatišja, neprijatelj je ponovno topništvom i teškim pješačkim oružjem napao na sinjskom bojištu, ispalivši oko 600 projektila. Na Sinj je ispaljeno 70 granata.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja