Budi dio naše mreže

Izvidnička satnija 1. gardijske brigade, kojom je 1991. godine zapovijedao Ante Gotovina, našla se 1993. godine u karlovačko-ogulinskoj bojišnici. Tako su njezini pripadnici tijekom te godine i dijelom 1994. na tom terenu vršili zadaće izviđanja i prikupljanja obavještajnih podataka o stanju neprijatelja na terenu. Bile su to uglavnom aktivnosti manjih skupina koje su vrlo često zadirale u dubinu područja pod nadzorom Srpske vojske Krajine koje su prikupljale podatke potrebne za procjenu rasporeda i jačine njezinih snaga, korištenja objekata i komunikacija, utvrđenosti borbenih položaja, vremenu smjena na borbenim položajima i druge korisne podatke.

/ Borna Marinić

Dvojica pripadnika te satnije stradala su na današnji dan, 29. svibnja 1993. godine na Kapeli u dubini neprijateljskog teritorija između Glibodola i Ličke Jesenice. U pripremljenoj minskoj zasjedi stradali su „Tigrovi“ Ivica Bićanić i Joso Žafran. Ivica Bićanić rođen je 1969. godine u Slunju. Po zanimanju je bio strojobravar, a roditelje i njega život je odveo u Njemačku. Ondje Ivica shvaća da mu je domovina napadnuta te je dolazi braniti i na koncu za nju polaže svoj život. Joso Žafran rođen je 1964. godine, a živio je u selu Čatrnja kod Plitvičkih jezera. Prije rata radio je kao konobar i pomorac. Čuvši zov domovine napustio je posao i dragovoljno se priključio „Tigrovima“. 

S Ivicom i Josom su stradala još trojica branitelja – Marijan Bićanić, Stipe Mesić i Milan Bićanić. Marijan Bičanić rođen je 1969. godine u Slunju, a odrastao je u selu Smoljanac kraj Plitvica. Po zanimanju je bio elektrotehničar, a prije rata radio je u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Početkom Domovinskog rata dragovoljno odlazi braniti domovinu za koju i daje život kao pripadnik 9. gardijske brigade „Vukovi“. Stipe Mesić rođen je 1967. godine u Slunju. Odrastao je u selu Smoljanac kao i Marijan Bičanić. U Domovinski rat uključio se u samim počecima, a 1991. godine je zarobljen te je proveo nekoliko mjeseci u logoru Manjača gdje je bio fizički i psihički zlostavljan. Po povratku iz logora opet se stavlja na raspolaganje Hrvatskoj vojsci te pogiba kao pripadnik 2. gardijske brigade „Grom“. 

Milan Bićanić rođen je u Slunju 1967., a živio je u selu Čatrnja kraj Plitvica. U Domovinski rat najprije se uključio kao policajac u Policijskoj ispostavi Policijske stanice Slunj u Drežnik Gradu. Nakon odlaska u prognaništvo pristupa 14. slunjskoj domobranskoj pukovniji u kojoj je vršio dužnost zapovjednika voda. Iza sebe ostavio je suprugu Dragicu i dvije kćeri – Anitu i Valentinu, koja je u trenutku očeve pogibije imala nepuna 3 mjeseca života.  U nevjerojatnim okolnostima iz te skupine preživio je, teško ranjen, jedino Zoran Žafran koji se domogao slobodnog teritorija. Na istom mjestu tragedija se dogodila i 2003. godine kada je od mine stradao Ante Špoljarić paleći svijeću u spomen na svoje poginule prijatelje i suborce.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja