Budi dio naše mreže

Na inicijativu generala Ante Gotovine, na današnji dan 17. travnja 1994. godine, u Šepurinama kraj Zadra osnovano je Obučno središte gardijskoga desantnog pješaštva „Damir Tomljanović Gavran’’.

/ Borna Marinić

Potrebu za osnivanjem takvog obučnog centra pojasnio je u prilogu TV Kalendara povjesničar Tomislav Šulj:

U operaciji Maslenica Hrvatska vojska iskazala je niz kvaliteta, ali su uočeni i određeni nedostaci. Stoga je general Ante Gotovina inicirao osnivanje obučnog središta. Uz pomoć francuskih instruktora u vojarni Šepurine kod Zadra počinje gradnja objekata i poligona za obuku, a 17. travnja 1994. prvi kandidati prolaze testiranja. Već sljedeći dan počela je temeljna obuka za zapovjednika voda Gardijskoga desantnog pješaštva. Nakon te obuke, u lipnju se provodi prva temeljna obuka padobranaca. Napokon, u srpnju 1994. hrvatski predsjednik Franjo Tuđman službeno je otvorio Središte.

Zapovjednik postrojbe i glavni instruktor bio je brigadir Werner Ilić. Temeljna dočasnička obuka za zapovjednika desetine-voda, iako najvažnija, bila je samo jedna od brojnih koje su se provodile. Osim toga pripadnici gardijskih i specijalnih postrojbi HV-a i HVO-a pripremani su za izvršavanje specijalnih zadaća u sklopu temeljne i specijalističke obuke. Također, provodili su se i razni tečajevi, te stažiranja za nove instruktore u obučnom središtu, kao i u matičnim postrojbama. Do kraja Domovinskog rata kroz centar u Šepurinama prošlo je više stotina vojnika, dočasnika i časnika koji su stečeno znanje uspješno iskoristili u ratnim akcijama.

Postrojba „Damir Tomljanović-Gavran“ uspješno je izvela i borbene zadaće u oslobodilačkim operacijama. Najprije „Ljeto ’95” koja je poslužila i kao praktični ispit polaznicima Commando obuke, a zatim i u ‘“Oluji” u kojoj su oslobađali područje zadarskog zaleđa. U mirnodopskom razdoblju, uz obuku i tečajeve, organizirala je pješačke hodnje, Commando marševe od 280-300 kilometara. Hodnje su odrađivane na četiri relacije – Zadar – Zagreb, Pula – Zagreb, Osijek – Zagreb te Dubrovnik – Split. „Noge su nas najviše boljele, ali ako treba idemo u Zagreb i četveronoške.“, prisjetio se jedan od polaznika hodnje Zadar – Zagreb.

Također, organizirana su natjecanja za najboljeg vojnika Hrvatske vojske pod nazivom „Prvi do Knina – prvi do slobode“ te vojni petoboj na Drugim svjetskim vojnim igrama. Obučno središte i njegova postrojba bili su među najboljima u Hrvatskoj. Često su predstavljani brojnim vojnim izaslanstvima koja su ostala impresionirana razinom obuke. Danas tradiciju Središta i postrojbe „Damir Tomljanović-Gavran“ nastavlja Bojna za specijalna djelovanja nastala spajanjem sa Središtem za obuku izvidnika i diverzanata iz Delnica i 1. hrvatskim gardijskim zdrugom. Nažalost nekadašnji kamp „Šepurine“ danas je u potpunosti devastiran.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja