Budi dio naše mreže

Započela oslobodilačka operacija hrvatskih snaga "Zima 94" pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine

Dana 29. studenog 1994. godine započela je oslobodilačka operacija hrvatskih snaga "Zima 94" pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.

/ Borna Marinić

Operacija “Zima 94” odvijala se na području Livanjskog polja i planine Dinare, a u njoj je do 24. prosinca oslobođeno područje širine 10 km i dubine 20 km – ukupno 200 četvornih kilometara. Cilj operacije bio je oslabiti pritisak bosanskih Srba na zaštićeno područje Bihaća, potisnuti neprijatelja s Dinare i Livanjskog polja, te s Golije i Staretine. Također, utjecati na stabilnost situacije u Kupreškom polju i otkloniti mogućnost da Srbi iz Livanjskog polja pokušaju bočnim udarima ugroziti Sinj ili Livno.

Operacija je započela u trenutku kad su borbene skupine 126. sinjske domobranske pukovnije ušle u međuprostor neprijatelja koji ništa nije slutio.  Ubacivanjem borbenih skupina u pozadinu neprijatelja prije početka frontalnog i bočnog napada nastojala se ostvariti pozicijska prednost nad neprijateljem. Ulazak 126. domobranske pukovnije u pozadinu bio je iznimno težak, zbog visokog snijega i niskih temperatura. Ipak uspjeh je ostvaren. Dan kasnije, 30. studenog 1994. počinju frontalni udari na iznenađene postrojbe bosanskih Srba. Tijekom idućih dana, sve do 7. prosinca 1994. hrvatske snage u krajnje nemogućim, zimskim uvjetima surove mećave uspijevaju ovladati visovima Dinare i toga dana dolazi do stabilizacije bojišnice na Dinari.

Operacija Zima ’94 odvijala se u ekstremnim zimskim vremenskim uvjetima, po visokom snijegu, snježnoj oluji i uz vrlo niske temperature i do -20 celzijevih stupnjeva. Zbog neprekidnog boravka i borbenog djelovanja u takvim vremenskim uvjetima mnogi su hrvatski vojnici u ovoj operaciji pretrpjeli smrzavanje pojedinih ekstremiteta (ruku i nogu) koji su im morali biti amputirani. Zbog toga je operacija Zima 94 u povijest Domovinskog rata ušla kao primjer iznimnih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i oslobađanju okupiranog teritorija.

Danas se također prisjećamo i Slobodana Praljka i njegove žrtve za hrvatski narod. On je na današnji dan 2017. godine okončao svoj život u haaškoj sudnici gdje mu se, uz još petoricu čelnika Herceg-Bosne, sudilo za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Nakon što je izrečena nepravedna presuda, general Praljak je rekao: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!”, te je potom popio otrov.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Ante Gotovina Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja