Budi dio naše mreže

Zašto su u strahu velike oči? Kako s djecom pričati o stahu?

Obitelj Antolčić govori o strahu koji su proživjeli tijekom potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka. Govorili su o vlastitim strahovima, ali i o strahovima svoje djece te su dali i neka rješenja, odnosno dali su prijedloge na koji način razgovarati s djecom o strahu.

/ bg

Kako strah utječe na djecu? Reagiraju li djeca na strah isto kao i odrasli? O tome za Salesianin projekt “Dom Bosco” govore supružnici Mario i Petra Antolčić.

Obitelj Antolčić čine supružnici Mario i Petra koji su u sretnome braku već pet godina. Imaju dvije kćeri, a treće dijete je na putu. Kažu da djeca ne idu u vrtić. Majka o  njima brine, posebice nakon operacije koju je imala jedna kći te je zajedno s djecom doma. I sam Mario je trenutno više doma jer radi kod kuće zbog situacije oko koronavirusa.

Dom obitelji Antolčić oštećen je u potresu od 22. ožujka. Taj dan i tu noć su zajedno sa svoje dvije kćeri proveli u automobilu zbog straha.

Petra prepričava dan kad se dogodio potres. “Potres nas je dignuo iz kreveta, prestrašio je nas i djecu i za dvije minute završili smo na ulici u strahu. Nažalost, cijeli dan i noć smo bili u autu. Djeca su bila u strahu. Rekli smo djeci da se i mi bojimo, ali nismo ih htjeli time opterećivati. Ispričali smo im da smo i mi kao mali spavali u autu, da smo kampirali. Na kraju je ta naša noć u autu njima bila neki izlet, kampiranje, oni su to povezali s najdražim likom iz crtića koji isto kampira. Od straha od potresa, nastala je zapravo jedna priča, ali i želja da ponovno spavaju u autu i kampiraju.”

Petra kaže kako su tada spoznali da njihovi vlastiti strahovi nisu stahovi i njihove djece. “Njih ne opterećuju takve stvari. Mjesec  dana nakon potresa njih zanima kad ćemo opet kampirati.”

Roditeljima su, kako sami kažu, zapravo najveći izazov dječje svakodnevne brige i strahovi kao što su mrak, grmljavina.

Mario pojašnjava kako su riješili strah od grmljavine. “Ispričali smo im da se dva oblaka sudaraju i otuda dolazi zvuk, a oblak je potreban da bi padala kiša, a zbog kiše raste cvijeće, plodovi. Sad kad pada kiša ili grmi, starija kći mlađoj pojašnjava što se događa i govori joj da se ne boji.”

Petra dodaje kako je potrebno biti kreativan te da se strah može ponekad zatomiti i pjevanjem.

Bračni par Antolčić salezijancu don Mihovilu Kurkutu postavio je nekoliko pitanja. Pogledajte u videu:

DOM BOSCO – STRAH

[KAKO S DJECOM PRIČATI O STRAHU?] 1.DIO Upoznajte simpatičnu obitelj Antolčić koja će nam govoriti o strahu. Kako on utječe na njihovu djecu? Reagiraju li djeca na strah isto kao i odrasli? Također imaju pripremljeno i jedno pitanje za don Mihovila :)Pogledajte video i napišite u komentaru kako vi s djecom pričate o strahu.*Dom Bosco serijal, zanimljivim temama približava različite mlade obitelji i njihova iskustva o odgoju djece. Zatim u svome osvrtu don Mihovil govori u duhu don Boscove pedagogije i komentira njihova pitanja, nedoumice i/ili odgojne poteškoće.

Geplaatst door Salesiana op Woensdag 6 mei 2020

U iščekivanju smo odgovora na pitanje koje je postavio bračni par Antolčić don Mihovilu Kurkutu, direktoru Salesiane. On će u duhu don Boscove pedagogije odgovoriti na njihova pitanja, nedoumice i/ili odgojne poteškoće.

 

 

Ključne riječi:
djeca salesiana strah

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja