Budi dio naše mreže

"Život je takav da gotovo svakodnevno ogorčujemo svoju djecu. U Svetom pismu Gospodin nam je dao zapovijed preko svetog Pavla: 'Očevi ne ogorčujte svoju djecu!' A kad to činimo, udaljavamo se od onog blagoslova kojeg Bog želi preko nas izliti na našu obitelj, na našu djecu", poručuje Stjepan Arnuš, voditelj katoličke evangelizacijske skupine "Duhovni kutak".

/ bg

Duhovni kutak katolička je evangelizacijska skupina, čiji je voditelj Stjepan Arnuš, a duhovnik vlč. Marinko Miličević. Pročitajte tekst u kojem Arnuš govori o ulozi oca u obitelji, o blagoslovu koji on izlijeva na svoju djecu te načine kako ih blagoslivljati. Pogledajte i priloženi video.

“Miris sina moga nalik je mirisu polja koje Gospodin blagoslovi! (Post 27, 27)”

Stjepan Arnuš u govoru o blagoslivljanju djece, ističe neizmjerno važnu ulogu oca koji je slika Oca Nebeskoga. Pri tome se poziva na Sveto pismo koje kaže da smo mi (očevi) već blagoslovljeni svakim duhovnim blagoslovom na nebesima. “Crkva u obredniku o blagoslovima kaže da je Krist najveći blagoslov. Da bi otac doista bio izvor blagoslova za svoju obitelj, on bi trebao biti sjedinjen s Kristom”, kaže Arnuš.

Stjepan Arnuš / Foto: Screenshot YouTube

“Da bi otac bio izvor blagoslova, mora u sebi nositi Krista. Mora se neprestano njime hraniti, blagovati ga, živjeti ga. Ako je Otac Nebeski izvor svakog blagoslova i taj blagoslov se preko Krista izlijeva na oca, onda se preko oca izlijeva i na njegovu djecu, na njegovu obitelj”, svjedoči Arnuš.

Govorio je i o zadaći očeva: “Zadaća oca je biti sjedinjen s Isusom, da se hrani Božjom riječju, da se hrani na euharistijskom stolu. Ako on to ne čini, ne može biti izvor blagoslova”, ustvrdio je.

Da bi otac bio ispunjen Kristovim blagoslovom, Arnuš kaže da bi sam otac trebao otkriti puninu blagoslova da bi se onda taj blagoslov izlijevao na njegovu obitelj i njegovu djecu. “Očev blagoslov je nešto iznimno važno. On nam daje život”, poručuje.

U čemu očevi griješe? 

“Najčešće stvari u kojima očevi griješe su grubost, nestrpljivost i pomanjkanje nježnosti. Ako očevi te tri stvari čine krivo i griješe, udaljuju od svoje djece sliku o Bogu. Zato bi očevi trebali biti nježni jer je Otac Nebeski nježan. Trebali bi biti blagi jer je Otac Nebeski blag, trebali bi biti strpljivi jer je naš Gospodin sama strpljivost i dobrota.”

“To su neke osnovne stvari koje bi otac trebao usvojiti”, rekao je Arnuš te poručio: “Kroz strpljivost, blagost i nježnost na njegovu djecu izlijevat će se obilje blagoslova. Otac treba postati sličan Ocu Nebeskom.”

A što kada ne uspijevamo u tome?

“Život je takav da gotovo svakodnevno ogorčujemo svoju djecu. U Svetom pismu Gospodin nam je dao zapovijed preko svetog Pavla: ‘Očevi ne ogorčujte svoju djecu!’ A kada to činimo, udaljavamo se od onog blagoslova kojeg Bog želi preko nas izliti na našu obitelj, na našu djecu.

Zahvaljujmo Gospodinu na jednoj predivnoj milosti-sakramentu ispovijedi kojem možemo uvijek pristupiti. Pokajati se što nismo ostvarili tu sliku koju je Bog zamislio za nas kao očeve i ponovno primiti novi život i postati opet blagi, strpljivi i nježni.”

Sveto pismo kaže da očev blagoslov učvršćuje kuću, kaže Arnuš. “Mi roditelji, pogotovo očevi, dužni smo blagoslivljati da se učvrsti kuća. Kuća u ovom slučaju znači život, obitelj, rast, puninu milosti i svega onoga što Gospodin želi dati”, objašnjava.

Foto: Screenshot YouTube

Kako roditelji mogu blagoslivljati svoju djecu? Kako se izlijeva blagoslov? Što otac treba činiti?

“Blagoslivljate djecu srcem. Srcem se blagoslivlja tako da djecu neprestano nosimo u srcu, prikazujemo ih Gospodinu, Mariji, anđelima čuvarima itd. Možemo ih blagoslivljati riječima: ‘Ja te blagoslivljam u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, da u svemu uspiješ, neka te Gospodin očuva od svakoga grijeha i zla.’ Možemo blagoslivljati gestama tako da na našu djecu polažemo ruke, stavljamo znak križa na njihovo čelo, na oboljeli dio tijela. Na taj način na njih izlijevamo silu i snagu križa Kristova. To smo dužni kao očevi činiti, da bi naša djeca baštinila nebeski blagoslov, da bi bila u svemu uspješna, sačuvana od grijeha i imala puninu milosti”, poručuje Arnuš.

Foto: Screenshot YouTube

U priloženom videu pogledajte neke od načina, riječi i gesta pomoću kojih može blagoslivljati svoju djecu.

Jedan od najljepših blagoslova u Svetom pismu nalazi se u Knjizi Brojeva:

Gospodin reče Mojsiju: “Reci Aronu i njegovim sinovima: ‘Ovako blagoslivljajte Izraelce govoreći im: Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!’ Tako neka stavljaju moje ime nad sinove Izraelove, i ja ću ih blagoslivljati.” (Br 6, 22-26)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja